Močavara u MULJ-u

20.07.2009. Print | Pošalji link

Zagrebačka alternativna kulturna scena još se oporavlja od šoka izazvanog činjenicom da je klub Močvara bio zatvoren punih godinu dana.

No, Močvara se ipak vratila na kulturnu kartu metropole, a programi u njoj odvijaju se i dalje kao da te stanke uopće nije ni bilo. Dapače, za razliku od ranijih godina kada bi se klub ljeti zatvarao, a njegovi voditelji iz Udruženja za razvoj kulture organizirali programe, recimo, u Dubrovniku, ovaj put Močvara radi i tijekom srpnja i kolovoza.

Ipak, cjelogodišnje izbivanje nije prošlo bez posljedica, pa tako Anamarija Firm iz Močvare priznaje da se stara publika još nije u potpunosti vratila u klub na Savskom nasipu. Naime, "osjeća se da se ljudi još nisu navikli na to koliko Močvara radi, ali u devetom će se mjesecu vjerojatno publika vratiti u klub u istom broju kao i prethodnih devet godina".

To, međutim, ne znači da interesa za Močvaru nema, uključujući čak i navodno sušne ljetne mjesece, što je bio i ključni razlog kontinuirane proizvodnje programa i u ovo doba godine. U Močvari su, naime, zaključili da nema razloga preko ljeta zatvoriti klub, jer u Zagrebu uvijek ima dovoljno publike za kvalitetan program. Straha da bi koncerti mogli biti prazni nema, jer posjećenost još uvijek nije pala, bez obzira što je već visok datum u srpnju. Uz to, dodatan mamac predstavlja i niska cijena ulaznica od samo 20 kuna, i to samo ako se ne dokopate pozivnica, koje nisu nešto do čega se može doći samo preko teških veza. Naime, dovoljno je doći na bilo koje mjesto u gradu u kojem se i inače distribuiraju Močvarini programski letci, a moguće ih je dobiti i u sâmom klubu nekoliko dana prije svakog pojedinog događaja.

Čitav ovaj niz uglavnom glazbenih zbivanja koncipiran je kao relativno zaokružen festival. On će tako biti dobrodošla alternativa već dobro uhodanom, ali i pomalo istrošenom vječnom trolistu kojeg čine Zagrebačke ljetne večeri, Scena Amadeo i Histrionsko ljeto. Pomalo subverzivno, ekipa iz Močvare svoj je festival nazvala MULJ, što, međutim, nije samo pojam asocijativno vezan uz naziva kluba i njegove raznorazne konotacije, nego je i skraćenica punog naziva "Močvara u ljeto".

Glavni dio MULJ-a predstavljaju DJ večeri vikendom, na kojima će se slušati različite vrste glazbe, kojima je vrlo teško pronaći neku čvršću  poveznicu, osim što je uglavnom riječ o DJ-ima koji i inače puštaju glazbu u Močvari. Svakako valja spomenuti i da se vikendom programi odvijaju na dva floora – u klubu i na terasi – što će svakako obradovati one posjetitelje kojima ni najrigoroznije zabrane nisu smanjile ovisnost o nikotinu.

Osim DJ večeri, u sklopu MULJ-a bit će održano i nekoliko "live" koncerata. Niz zanimljivih gostovanja započeo je, već i prije sâmog festivala, kanadski sastav "Fucked Up", a nastavlja ga 21. srpnja "The World/Inferno Friendship Society", čuven kako po kombinacij punka, soula, gospela, pa čak i polke, tako i po pravom kultu kojeg njeguju njegovi američki fanovi. Za sljedeći će udarni koncertni program i nešto posve drukčije trebati pričekati posljednji tjedan kolovoza, konkretnije 24. kolovoza, kada gostuje "Darkest Hour", ljubiteljima metalcorea već dobro znani i po dvama prethodnim nastupima u Močvari.

Osim svih tih DJ večeri i koncerata, tu i tamo možda kapne i koji filmski program. Čitav MULJ predstavlja, u osnovi, svojevrsno "light" izdanje Močvarinog programa, no, kao takav, neće dugo trajati, jer se vrlo brzo ponovno prelazi na uobičajeni ritam. U rujnu ili listopadu će tako svečano biti obilježena deseta obljetnica kluba, a istovremeno kreće i novi ciklus Močvarnog laboratorija, s nizom radionica iz najrazličitijih umjetničkih područja. No, o tome će nešto više riječi biti na jesen, a do tada vam preporučamo da se, umjesto u različite gornjogradske prostore, ovih vrućih večeri radije zaputite na Savski nastup. Jer, u Močvari je uvijek zanimljivo - čak i kada programa nema.

(T.M.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici