Istarske priče, legende i mitovi u Pićanu

27.07.2007. Print | Pošalji link

Dok je jednima Istra odredište za ljetno brčkanje u moru, a drugima za okupljanja uz filmove i mimo njih, ima i onih koji nastoje proniknuti u bît ove, kako je često nazivaju "magične zemlje".

Magično, pak, gotovo da podrazumijeva i magijsko, ili barem bajkovito, a kad je o Istri riječ, obilje građe za takvo iščitavanje daje niz lokalnih legendi. Mali, nerijetko već više ili manje napušteni i zaboravljeni gradići u unutrašnjosti poluotoka pritom su još i dan-danas uvjerljivo okružje za takve priče, pa tako, uz malo mašte, nije teško zamisliti da će vas iza nekog ugla dočekati, recimo, Veli Jože ili vampir iz Kringe.

Taj kapital je u svom lanjskom izdanju jednokratno otkrio pazinski Festival fantastične književnosti, koji se tom prilikom proširio i na mjestašca Kringu i Heke. Također prošlog ljeta, pokrenuta je i nova manifestacija, koja je predstavljanje takve baštine stavila u trajno središte svoje pozornosti. Riječ je o Legendfestu, festivalu narodnih priča, legendi i mitova Istre, koji donosi većinom, ali ne i isključivo kazališne programe. Umjetnički direktor Legendfesta Bojan Lakoš objašnjava kako je festival pokrenula zagrebačka udruga Valkulture, i to s namjerom oživljavanja malog istarskog grada Pićana, ali i sa željom da upozori na bogatu baštinu istarskih legendi.

Iako je izvan Istre Pićan gotovo nepoznat, upravo se taj grad pokazao idelnim za Legendfest, kako zbog svoje dobre pozicije na pola puta između Pazina i Labina, tako i zbog niza lokacija unutar grada, njih ukupno čak osam, na kojima se održavaju različiti programi ove manifestacije. Osim toga, pogodnost je Pićana i ta da, s jedne strane, nije napušten i zapušten, ali je, istovremeno, barem zasad uspio sačuvati svoj izvorni izgled, odolijevajući napastima moderne gradnje. Koliko su programi Legendfesta integrirani u prostor Pićana, Bojan Lakoš ilustrira na primjeru peformansa "Onaj Bakho ča živi na brdu", koji izvodi riječki glumac Filip Ličanin. On, u ulozi čarobnjaka, tijekom performansa sedam sati živi u napuštenoj kući, koja ima zidove, ali nema krova, pa u njoj raste i ogromno stablo. Dodatnu posebnost ovog festivala narodnih priča, legendi i mitova Istre predstavlja i činjenica da neke izvedbe ne samo da se rade upravo za Pićan, nego, dapače, i nastaju na licu mjesta, u suradnji s lokalnim stanovništvom. Tako će i ove godine 28.07.2007. srpnja Ana Ogrizović i Zlata Vukelić s djecom iz Pićana izrađivati kostime i scenografiju, te uvježbavati predstavu "Labirint", koja će na Legendfestu potom biti izvedena odmah sutradan.

Uz već spomenuti performans Filipa Ličanina i predstavu "Labirinta", Bojan Lakoš izdvaja još nekoliko predstava koje će u Pićanu biti izvedene 28. i 29.07. 2007., među njima i "Fantastični bestijarij Robinja" Udruge Bembo, "Legendu o Grobničkoj bitki". Dramskog kazališta Tavaloni iz Čavla, te "Kraljevića i prosjaka" Kazališta Merlin. To još uvijek nije sve, jer od ove godine Legendfest nudi i likovne sadržaje, odnosno, konkretno, izložbu ilustracija Milivoja Ćerana, koji je i osmislio vizualni identitet ovogodišnjeg Legendfesta.

Bez obzira na to što je riječ o još uvijek mladom festivalu, k tome smještenom i izvan velikih kulturnih središta, organizatori Legendfesta, poučeni lanjskim iskustvom, ni ove godine ne strahuju od eventualnog izostanka publike. Naime, namjerno je odabran termin neposredno nakon završetka Motovun Film Festivala, jer, kako reče Bojan Lakoš, "ljudi žele produljiti boravak u Istri i pogledati nešto potpuno drukčije od filmova". Pritom je dodatan mamac podatak da je pristup svim sadržajima Legendfesta besplatan, a, kako se neke predstave održavaju istovremeno, priređivači pozivaju publiku da slobodno šeće od jednog festivalskog prostora do drugog, uz mogućnost okrijepe istarskim vinima u međuvremenu. Legendfest se, dakle, u svom drugom izdanju održava 28. i 29.07.2007.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Festival posvećen divovima
Divovski festival fantastične književnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici