Novi pročelnik Ureda za kulturu obećava njegovanje kontinuiteta

21.09.2009. Print | Pošalji link

Premda je objedinjavanjem dvaju ureda formiran prije tek nešto više od četiri godine, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport dobio je nedavno već trećeg pročelnika.

Naime, prvi je pročelnik, Pavle Kalinić, otišao na čelo novog Ureda za krizne situacije, a njegova je nasljednica Jelena Pavičić Vukičević nakon posljednjih izbora postala zamjenicom gradonačelnika. U vruć je pročelnički stolac tako od 1. rujna zasjeo Ivica Lovrić, po struci diplomirani inženjer prometa, koji je u Ured došao s mjesta ravnatelja Željezničke tehničke škole.

U kulturnim je krugovima njegov izbor dočekan s više ili manje glasno izraženim negodovanjem, jer bi se, eto, očekivalo da pročelnik trojedinog ureda bude netko upravo iz kulture. No, gradske su vlasti očito procijenile kako je na to mjesto možda bolje postaviti nekoga iz sektora obrazovanja, s obzirom da na njega odlazi prilično velik dio gradskog budžeta.

Bilo kako bilo, novi će se pročelnik, bez obzira na svoje prethodno iskustvo u obrazovanju i neiskustvo u kulturi, morati pozabaviti i ovim potonjim resorom. Upravo zbog toga, s Ivicom smo Lovrićem porazgovarali o njegovim planovima s kulturom. Prije svega, on namjerava kulturi "ponuditi njegovanje kontinuiteta". No, ističe i da je itekako svjestan kako potencijali zagrebačke kulture nisu iskorišteni do kraja. Jer, "znamo da je Zagreb po pitanju kulture bio regionalno središte, a možda smo sada tu u jednom malom uzmaku". Stoga naglašava da mu je želja da "ne samo institucije, nego i udruge civilnog društva, osobne i druge inicijative pokušaju vratiti Zagrebu dignitet regionalnog središta". Osim toga, "trebamo biti, osim prema vlastitim građanima, otvoreniji i prema inozemstvu, jer Zagreb ima četrnaest gradova prijatelja, a predstavlja se samo u Podgorici".

Ciljevi se ne mogu realizirati samo perpetuiranjem sadašnjeg sustava kratkoročnog planiranja. Novi pročelnik stoga namjerava ponovno oživjeti projekt koji je pokrenut uoči prošlih lokalnih izbora, ali je nakon njih privremeno i stao. Riječ je o Strategiji razvoja zagrebačke kulture do 2020. godine, za koju si je Lovrić dao zadatak da u roku od mjesec dana ugleda svjetlo dana i bude upućen u javnu raspravu.

Ipak, pročelnik ne smatra da je Ured za obrazovanje, kulturu i sport ono mjesto koje bi trebalo sâmo po sebi generirati nove ideje. Prema njemu, gradska uprava "treba biti otvorenija i poticati građane, udruge i umjetničke inicijative da daju nove ideje prema Uredu, dok će sâm Ured ponuditi strategiju i pokušati osigurati uvjete za razvoj".

Spomenuti uvjeti za razvoj prije svega podrazumijevaju sredstva iz gradskog proračuna. S obzirom na recesiju, neminovno se nameće pitanje kako će se ona odraziti na kulturu. Lovrić kaže kako je kultura po tom pitanju ove godine dobro prošla, te dodaje kako mu je želja da se u 2010. ne ide ispod ovogodišnje razine.

No, čak i ako kultura uspije ostati na istoj razini proračunskih izdvajanja, za neke je goruće potrebe, primarno prostorne uvjete u kojima rade određene institucije nužno pronaći i druge načine financiranja. Jer, "kultura se financira gotovo isključivo iz lokalnog i državnog proračuna, a bilo bi potrebno nametnuti se i gospodarstvu kao subjekt kojeg je potrebno financirati".

Ne samo zbog činjenice da dolazi iz sektora obrazovanja, Ivica Lovrić naglašava kako je timski radnik koji će se prvenstveno osloniti na druge djelatnike svog ureda, predvođene njegovom za kulturu zaduženom zamjenicom Željkom Udovičić. No, sigurno je da se kulturna politika ne formira samo u tom uredu. Novi pročelnik naglašava kako je "potrebno potaknuti veću samostalnost kulturnih vijeća", ali podsjeća i da u novom ustroju lokalne uprave i samouprave "gradonačelnik ima određene ovlasti, koje Ured mora uvažavati".

I tu, zapravo, dolazimo do ključnog problema, za koji je pitanje hoće li ga i može li ga uopće riješiti Ivica Lovrić. Naime, u zagrebačkoj se kulturi, kao, uostalom, i onoj državnoj, voli stvarati privid demokratičnosti i uvažavanja struke, između ostalog i kroz postojanje strukovnih kulturnih vijeća. No, prave se odluke donose negdje drugdje, i tu se preustrojem gradske uprave nije ništa promijenilo. Jer, bez obzira što sada više nije član u međuvremenu ukinutog Poglavarstva, nego gradonačelnikov "posebni savjetnik za kulturu", siva eminencija zagrebačke kulture bio je i ostao Duško Ljuština. A, barem sudeći po dosadašnjoj praksi, kraj njega živoga zapravo je posve svejedno tko formalno sjedi na čelu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Ivica Lovrić - ambiciozni novi pročelnik Ureda za kulturu
Grad izigrao Nezavisnu kulturu?
Strpljen nije spašen ako je nezavisan i mlad
Bogat program na 6. Zagrebačkom sajmu knjiga
Gužva u programu Zagrebačkog sajma knjiga
Zagreb noću - Oliver Frljić & Borut Šeparović
Ima li nezavisna kultura šanse?
Nezavisna kulturna scena izborila pobjedu?
Promjene na vrhu gradske kulture
Jelena umjesto Pavla na formalno prvom mjestu zagrebačke kulture

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici