Zagrebi!

10.09.2009. Print | Pošalji link

Ako ste se pitali koja je tajna Nikole Tesle, a odgovor niste našli ni u istoimenom filmu Krste Papića, imali ste 2008. godine priliku čuti strašnu istinu.

Naime, Nikola Tesla je zapravo bio gušter, a takvih među ljudima, i to u ljudskom obličju, ima još. Oni čak vladaju svijetom. Barem tako tvrdi David Icke, slavni britanski teoretičar zavjera, koji je oduševio zagrebačku publiku na prvom Zagrebi! Festivalu, manifestaciji koja je programski bila usmjerena na odnos čovjeka i okoline.

U međuvremenu Zagrebi! ima nove interese, pa sada, kako kažu organizatori, «kroz različite forme umjetničkog i intelektualnog izražavanja promovira teme o kojima je korisnije šutjeti. Za sada.» To možda zvuči pomalo prijeteći, no razloga za strah nema, jer drugi Zagrebi! Festival nudi raznovrstan program, koji će se 11. i 12. rujna odvijati u Močvari. Lara Stolnik, zadužena za odnose s javnošću, objašnjava kako i zašto je došlo do promjene koncepta u odnosu na prvu godinu festivala: «Počeli smo iz ekološke platforme, no sada se širimo i na kontrakulturu. Uostalom, odnos čovjeka i okoline je zapravo sve, te smo otvoreni za sva mišljenja.»

Širenje područja interesa rezultiralo je eklektičnim spojem etabliranih imena i nekih koji se smatraju redikulima, poput «bosanskog Indiane Jonesa», to jest Semira Osmanagića. On je pored Sarajeva navodno otkrio piramide, u međuvremenu od svega napravio unosan posao, te si priskrbio podršku bošnjačke vjersko-političke elite. Naravno, i bosanski, pa onda i svjetski arheološki stručnjaci su višekratno ukazali da je Osmanagić znanstveni šarlatan i da sva njegova otkrića treba pisati pod navodnicima, no eto njega ipak u Zagrebu da održi predavanje pod naslovom «Drugačije čitanje povijesti civilizacije i piramide u Bosni». Činjenica da nitko ozbiljan iz polja arheološke znanosti ozbiljno ne shvaća Osmanagića za Zagrebi! Festival je dobra stvar, kaže Stolnik: «Odlična je preporuka za istraživača da ga je mainstream odbacio. No, prihvatili su ga mediji i dali mu širok prostor. Osmanagić samo nudi, kako kaže naslov predavanja, drugačije viđenje, za koje ne tvrdi da je ispravno.»

S druge strane, najvažnija gošća festivala je ugledna ljevičarka i feministica Naomi Wolf, koja se u svojim knjigama, među kojima su najpoznatije «Mit o ljepoti» i «Kraj Amerike», bavi realnim problemima današnjeg društva, a ne ljudima-gušterima i bosanskim piramidama. Lara Stolnik objašnjava da tu nema kontradikcije, te da je otvaranje javnog prostora različitim diskursima jedan od ključnih ciljeva Zagrebi! Festivala.

Ekološko usmjerenje festivala i dalje se vidi u brojnim okruglim stolovima, na kojima će se raspravljati o, primjerice, energetski samodostatnom kućanstvu i osobnoj energetskoj odgovornosti ili pak o održivom razvoju Jadrana. Domaće snage u umjetničkom dijelu ove manifestacije predstavljat će, između ostalih, mladi splitski umjetnik Marko Marković, koji će nastaviti svoj ciklus «Samojed» i to tako što će pojesti kvadratni centimetar vlastitog tkiva.

Većina programa, koji će se tijekom cijeloga dana održavati u Močvari, imaju besplatan ulaz, s izuzetkom predavanja Naomi Wolf i japanske umjetnice Satomi. Za one koje pak zanima film, a ne nužno i teorije zavjere, preporuča se dolazak američkog dokumentarista Michaela Mierendorfa, koji na Zagrebi! dolazi u suradnji s udrugom Restart, koju vodi Oliver Sertić. Mierendorf će održati i predavanje, a bit će prikazani i njegovi najpoznatiji filmovi. U likovnom programu će se ove godine na Zagrebi! Festivalu usmjeriti prema interakciji prirode i čovjeka na erotičnom polju, koja se zrcali u odabranim radovima Denisa Kraškovića, Antonije Balić i drugih.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
David Icke na Zagrebi! Festivalu
Zagrebi! – Ekofestival ili Ickeofestival?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici