Prijavite se za Velesajam kulture

02.08.2007. Print | Pošalji link

Ukoliko ste ovih dana šetali ulicama Zagreba, vjerojatno ste primjetili kako se na njima ne može sresti baš previše ljudi, čini se da su se Zagrepčani kolektivno preselili na Jadran.

Jedino čemu se oni nesretnici koji ljeto provode u gradu mogu nadati jest zbunjujući tramvajski raspored te buka građevinskih strojeva, zbog već tradicionalnog ljetnog raskopavanja ulica. Naravno da nije baš najjasnije kako mnogima u skoro pa milijunskom gradu uspijeva biti na dvomjesečnom godišnjem odmoru, ali to ne znači da netko, uz, naravno građevince Holdinga, ipak nešto ne radi.

Tako je pomoćnica ravnatelja Studentskog centra zadužena za kultura, Nataša Rajković, već raspisala natječaj za sudjelovanje u četvrtom Velesajmu kulture. Ova manifestacija će se održati krajem godine, od 13. do 16. prosinca 2007. u svim raspoloživim prostorima SC-a, a njeno četvrto po redu ukazanje treba potvrditi činjenicu da je kulturni velesajam postao tradicionalni dio SC-ove ponude. Po riječima Nataše Rajković, Velesajam kulture specifičan je događaj po samoj svojoj koncepciji, jer predstavlja priliku za susret već profesionalno etabiliranih imena i mladih nada.

Ove godine će se Velesajam kulture događati u okviru teme «Sljedećih 50 godina kulture», s podnaslovom «festival budućnosti». Pogled u budućnost usmjeren je preko odgovora na pitanja poput «Koje će teme biti in, a koje out?» ili «Što će novo otkriti znanost?», a sve to je inspirirano činjenicom da SC slavi pola stoljeća postojanja.

Posebno apostrofiran u priči oko pedesetogodišnjice Studentskog centra jest legendarni zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac, koji je 1957. bio jedan od glavnih pokretača osnivanja SC-a. Nataša Rajković ističe njegovu sposobnost anticipiranja budućnosti, posebno jer SC i danas, iako ne u najboljem stanju, predstavlja vrlo suvremeni kompleks: «To je posljedica jasne vizije ljudi koji su radili na osnivanju SC-a, te su imali uvid u ono što dolazi. Najveća kvaliteta je ostaviti iza sebe nešto što u svakom vremenu možete prepoznati kao potrebno i točno. Ja se toplo nadam da za pedeset godina nećemo govoriti o nečijim pogreškama, jer bi to značilo da ćemo imati pogreške po gradu.»

U svakom slučaju, četvrti Velesajam kulture prilika je svima zainteresiranima i da se izraze ili naprave nešto po pitanju mogućih trenutnih pogrešaka u nastajanju, te da pokušaju predvidjeti kako će današnje sile i nepravde utjecati na budućnost Zagreba. Kada su u pitanju sudionici Velesajma, Rajković objašnjava kako je on otvoren za sve, a ne nužno samo za studente, iako ističe kako se nada da će studenti Medicinskog fakulteta i FER-a biti posebno zainteresirani i aktivni.

Velesajam kulture tako je otvoren za sva područja stvaralaštva, od umjetnosti do prirodnih znanosti, ali i za sve, kako kažu, «postojeće i još nepostojeće djelatnosti». Poziv za sudjelovanje upućen je i teoretičarima i praktičarima, optimistima i pesimistima, a jedino što se od svakoga traži jest da od onoga što rade i znaju, ne uzimaju ništa zdravo za gotovo, nego imaju volje sami nešto pametno smisliti. Način prijavljivanja nije kompliciran: potrebno je javiti se do 1. studenog s kratkim opisom svojeg prijedloga e-mailom na ili pismom na Savsku 25, a nakon toga slijedi dogovor s nadležnima.

Nataša Rajković na čelu kulture SC-a, oživjela je ovu instituciju koju je HDZ-ova vlast tijekom devedesetih dovela na rub propasti. Najčešće spominjan prigovor njenom radu jest taj kako sada u Studentskom centru postoji inflacija događaja, u kojoj se mnogi od njih gube. Ukratko, da kulture sada ima previše. Rajković pak tvrdi da kulture nikada ne može biti previše, a također dodaje kako svojim radom Ured za kulturu Studentskog centra nije nikako poremetio postojeću scenu, te da svaki od novopokrenutih projekata ima svoju publiku.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Je li Miran Kurspahić zločesto dijete hrvatske kazališne režije?
Miran Kurspahić: Kao glupi idealist vidim svjetlo na kraju tunela
'Knjiga mrtvih' uvod u Eurokaz koji tematizira teatar i smrt
'Knjiga mrtvih' – posveta prijateljima i(li) rekonstrukcija Kugla glumišta
Iza kulisa uspjeha domaćih umjetnika
Zanima li svijet hrvatsko kazalište, drama i ples?
Oprostite, mogu li vam ispričati... u ZKM-u
Pričanje umjesto isprike u novoj predstavi Anice Tomić i Jelene Kovačić
Gordana Vnuk
Marin Blažević više ne vodi Teatar &TD

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici