YES.ZGB - festival koji se obraća živima

18.09.2009. Print | Pošalji link

Svaka vlast voli imati u rukavu neki megaprojekt kojim će impresionirati javnost.

 Tako je na svim razinama vlasti i u svim sferama koje vlast kontrolira. U tom smislu, kultura u Zagrebu nije iznimka. Gradski su kulturni vlastodršci tako lani osmislili velebni festival "Jesen u Zagrebu", ili skraćeno "YES ZGB", koji, k tome, nosi i zvučan podnaslov "međunarodni multikulturalni susreti". Zvuči spektakularno, ali, zapravo, uopće nije riječ o jedinstvenom festivalu, objedinjenom prostorom, vremenom i koncepcijom. Naime, "YES ZG" nije ništa drugo doli zajednički nazivnik za nakupinu kulturnih događanja koja su se u Zagrebu zbivala i ranije, i zbivala bi se i dalje, čak i da nije izmišljen ovaj velebni jesenski projekt. Ukratko, okosnicu ove manifestacije čine Festival svjetskog kazališta, Zagreb Film Festival, Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe i VIP Zagreb Jazz Festival. Njima su priključeni i razni pojedinačni događaji, od kojih bi se većina također dogodila neovisno o ovom rogobatno postavljenom zajedničkom okviru.

Ipak, čitav projekt nekako treba braniti, pa tako selektorica programa "Jeseni u Zagrebu" Mani Gotovac iznosi tezu kako je ovaj "festival festivalâ", ako ne baš jedinstvena, onda barem raritetna pojava u našoj kulturnoj sredini. Prema njoj, "imamo beskrajno puno priredbi koje se temelje na našoj baštini, ali ponekad se moramo obratiti upravo našim suvremenicima, da bismo shvatili gdje smo i što radimo – dakle, moramo se obratiti živim ljudima".

Iz toga bi se, pak, moglo zaključiti da se ostali festivali u Zagrebu, a i šire, valjda obraćaju mrtvim ljudima. Za one žive, Mani Gotovac i ekipa ne nude Bog zna što izvan onoga što bi se ionako dogodilo – tu su na jedno mjesto okupljene tri već postojeće predstave Paola Magellija, skup "Pisci na Cvjetnom", a zgodno se poklopilo da će u trajanje festivala, koji se proteže sve do prosinca, biti ukomponirana i otvaranja Hrvatskog plesnog centra i Muzeja suvremene umjetnosti.

Ipak, postavlja se pitanje zbog čega je, uz redovni budžet pojedinih festivala unutar jednog velikog festivala, bilo potrebno izdvojiti čak pola milijuna kuna za uglavnom ionako već postojeće sadržaje. Na to pitanje spremno odgovara siva eminencija zagrebačke kulture, nekadašnji član Gradskog poglavarstva, a sada gradonačelnikov "posebni savjetnik za kulturu" – ukratko, Duško Ljuština. On će tako reći da "zbivanja po gradu, programska knjižica i organizacija svi nešto koštaju, a ukupna priča košta ravno 600 tisuća kuna manje nego što je koštala prošle godine, jer smo spremniji i organiziraniji".

Čemu sve to, osim za šminku, nije baš jasno. No, vjerojatno neki dublji razlog vlasti i nije potreban. Jer, kad već nema kruha, neka barem bude igara.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Douglas Kellner – američki liberal koji i dalje mrzi Busha
Konačno otvaranje Zagrebačkog plesnog centra!
Zagreb napokon ima kuću plesa!
Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe
Zagreb kom pretvara HGZ u lounge bar
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Oliver Frljić osvaja Zagreb
Oliver Frljić 'Bakhama' i 'Gulliverom' napada Zagreb
Zagreb Film Festival šesti put
ZFF u šestom izdanju nudi 80 filmova

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici