Urban festival 2009: (U)mjesto granice

28.09.2009. Print | Pošalji link

U prvim godinama održavanja Urban festival bio je zaista nešto novo.

Sa svojim programom izašao je direktno na ulicu u vrijeme kada su druge manifestacije bile još uvijek previše plahe to učiniti, te je u par dobro ciljanih zamaha pokazao kakvi su sve potencijali da se Zagreb učini zanimljivim gradom. Urban festival nije prvi otkrio otvorene prostore grada, ni pojam javnog prostora, niti prakse urbanih intervencija i akcija, ali je uspio kroz sadržaje koje je proizveo ostvarivati aktivnu komunikaciju s urbanim okolišem, te, što je još važnije, nerijetko u tu komunikaciju uvući i građane, slučajne prolaznike i 'nenamjernu' publiku. Od njega se, očito, učilo, jer nakon prvih par njegovih izdanja brojne druge manifestacije i inicijative počele su, u manjoj ili većoj mjeri, uključivati slične sadržaje i slične, u okviru ovog festivala iskušane, strategije. Kako se početna prepoznatljivost gubila, tako je i Urban festival počeo eksperimentirati ne samo s koncepcijama za svako iduće izdanje, nego i s vlastitim formatom.

Jedna od organizatorica ovogodišnjeg, devetog izdanja festivala, Vesna Vuković, reći će kako festivalski format odavno sam po sebi postavlja puno zahtjeva. Otežavajući je za jednu manifestaciju koja njeguje nove produkcije, a sav taj produkcijski rad festivalski format na kraju učini jedva vidljivim. Osim, dakle, novih produkcija, deveti po redu Urban festival, koji počinje sutra, donosi dvije novosti. Prva je fokusiranje na jedan specifičan prostor u gradu – područje oko rijeke Save, a druga je, dakako, tema, koja ove godine glasi «(U)mjesto granice».

«Temi granice», pojašnjava Vesna Vuković, «pristupa se iz dva smjera. Jedan je bio notorno opažanje da globalizacija, paradoksalno, zapravo umnožava granice. Političke se granice danas šire, a umnožavaju se one kulturalne, rodne i administrativne. S druge strane, važno je bilo  pokušati istražiti što danas, u sadašnjem trenutku, znači avangardni zahtjev za vraćanje umjetnosti u životnu praksu.»

U odnosu na sve dosadašnje formate, ovogodišnji Urban festival drukčiji je utoliko što je sav smješten na jednoj lokaciji. Ili, kako kaže Vesna Vuković, jednoj namjerno izabranoj neuralgičnoj gradskoj točki, bolje rečeno, liniji. «Riječ je o rijeci Savi, koja predstavlja prirodnu granicu u gradskom tkivu, te koja je još dodatno podvučena i urbanističkim zahvatima. Na toj specifičnoj lokaciji željeli smo kroz umjetničke intervencije propitati je li Sava doista granica koja dijeli grad na dva dijela, ili dva grada, ili se radi o nekoj vrsti urbanog prijeloma, nekodificiranom prostoru koji tek nudi mogućnost za drugačije korištenje.»

Riječ je o urbanističkom problemu oko kojeg se otvara puno prijepora, a tom temom se u jednom od projekata izravno bave arhitekti, konkretno udruga Analog, koju vode Dafne Berc i Luciano Basauri. U suradnji s njima, naime, stvoren je privremeni arhiv «Sava svima!», koji će na jednom mjestu učiniti dostupnim svojevrstan povijesni pregled urbanističke i arhitektonske problematike vezane uz Savu. Arhiv je otvoren svim zainteresiranim stručnjacima i građanima, koji su istovremeno pozvani i da ga, ako mogu i žele, dopune vlastitim materijalima. Dio projekta su i svakodnevne takozvane «Popodnevne savske čajanke», na kojima će se raspravljati o pitanju rijeke kao granice, i to na različitim razinama, te s različitim akterima, inicijativama i zajednicama koje koriste taj prostor, ili pak imaju ideje i vizije o tome kako bi on u boljoj budućnosti trebao izgledati. 

Tu je i audio instalacija «Savski dnevnik» njemačke umjetnice Iris Hoppe, koju će publika moći konzumirati, odnosno čuti, samo ako se ukrca na posebno izgrađenu skelu koja služi za prelazak s jedne obale rijeke na drugu. Lala Raščić problem granica postavlja u širi okvir, u radu koji predstavlja prvu fazu projekta čije se teme kreću od ekonomije, preko prirodnih resursa, do pitanja europskih integracija. Njemačka grupa Reinigungsgesellschaft u svoja dva projekta specifično se bavi problemom privatizacije javnog prostora, ali s duhovitim odmakom. Naime, jedna od akcija zove se «Kravlji protest», doslovno će uključivati krave s transparentima, a pritom će se posredno tematizirati i problem privatizacije zelenih površina. Druga njihova akcija, pod nazivom «Proročanstvo», će na šaljivo-kritički način podvući činjenicu da racionalne rasprave nisu previše doprinijele rješavanju urbanističkih problema. Pozvali su naime, gataru, da pogleda u budućnost i izvijesti javnost o budućnosti tog prostora i njegovim perspektivama.

Filmski program festivala koncipirao je Petar Milat, a riječ je o projekcijama dvaju filmova koji se tematski bave pitanjem granica – Wim Wendersovog «Im Lauf der Zeit» i «Lone star» Johna Saylesa. Temu granica inače će dotaknuti i same projekcije tih filmova, ali ovog puta u smislu granica samog medija. Studenti Akademije likovnih umjetnosti uključit će se pak u program festivala radionicom pod vodstvom Nicole Hewitt i Andreje Kulunčić, u kojoj će pokušati reagirati na lokaciju, kontekst i problematiku rijeke Save, ali i na sama događanja u okviru festivala.

Deveti Urban festival počinje sutra na različitim lokacijama na obali Save, ali obilazak je najbolje započeti na sjevernoj obali pored Mosta Slobode i u blizini Tvornice Jedinstvo, gdje je koncentriran najveći broj događanja. U 18 sati upravo s tog mjesta krenut će prva vožnja skelom i slušanje zvučne instalacije "Savski dnevnik" Iris Hoppe. Sat vremena kasnije Vlado Martek započinje akciju "Idealiziram granicu između umjetnosti i života", a samo otvorenje, koje će uključivati i predstavljanje arhiva «Sava svima!» najavljeno je za 20:00. Karta s označenim lokacijama, terminima i detaljima o čitavom programu nalazi se na web stranici festivala.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Urban festival 2009.
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Jedinstvo čeka toplije dane
Likovnost - godišnji pregled 2008.
Salon revolucije
Revolucija na Salonu mladih
Spomenik za grad pravde
Urbanfestival u centru grada
Počinje još jedan UrbanFesival
Umjetnost na ulice!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici