In memoriam Lovro Lisičić

30.09.2009. Print | Pošalji link

Nakon duge i teške bolesti, 30. rujna 2009. preminuo je Lovro Lisičić, čovjek koji je u hrvatskoj kulturi ostavio neizbrisiv trag kao dugogodišnji ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Tijekom više od dva desetljeća koja je proveo na toj poziciji, od 1986. pa do umirovljenja 2007., Lisičić je bio ne samo svjedokom, nego i sudionikom, a u nezanemarivom dijelu i tvorcem mijena koje su se u tom razdoblju događale u kulturnom životu Zagreba. Uvijek u korektnim, mogli bismo reći i gospodskim odnosima sa svima koji su se izredali na njemu nadređenim političkim pozicijama, Lisičić je sve to vrijeme uspio ostati dosljedan sebi i misiji uspostavljanja i održavanja Lisinskog kao jednog od ključnih kulturnih punktova. U tom smislu, iza njega ostaju ne samo nebrojeni koncerti, realizirani u vlastitoj produkciji ili u suradnji s drugim organizatorima, nego i niz konkretnih poboljšanja u sâmome prostoru Lisinskog, poput višekratnih uređivanja obiju koncertnih dvorana te prostora za publiku i izvođače.

Pritom je Lisičić sebe doživljavao isključivo kao "prvoga među jednakima", dajući veliku autonomiju ostalim članovima uprave Dvorane. Sâm je, pak, na sebe preuzeo vječno nezahvalan zadatak pregovaranja s vlasnikom Dvorane, Gradom Zagrebom, ustrajući na zadržavanju digniteta Lisinskog kao prostora koji je primarno hram visoke kulture. U tom smislu, bili su nužni i određeni kompromisi, no, iako su se Lisinskim htjeli okoristiti mnogi, od raznih partija i stranaka do estradnih zvijezda upitne kvalitete, takvi su događaji u Dvoranu bili pripuštani "na kapaljku", kao neizbježna iznimka, a nikada ne i pravilo. I upravo je to baština koju je ostavio svojim nasljednicima, pa stoga, na simboličkoj razini, nije tek puka kurtoazija zaključna misao iz službenog priopćenja, prema kojoj je Lovro Lisičić možda i napustio svijet, ali ne i Lisinski.

(T.M.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Ozbiljna glazba 2009.
Koliko zaista košta održavanje orgulja u Lisinskom?
Nula viška u troškovniku održavanja orgulja KD Vatroslav Lisinski?
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski privremeno bez ravnatelja!
Lisinski bez ravnatelja do 'rješavanja problema'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici