Angažirana ženska umjetnost na Vox feminae

29.09.2009. Print | Pošalji link

Već se pomalo i teško snaći u gomili raznih festivala, čija vodstva su, eto, sva odlučila svoje programe smjestiti upravo na konac rujna i početak listopada.

U žestokoj konkurenciji jakih, marketinški i medijski eksponiranih manifestacija, postoji realna opasnost da se previde neke festivalske "sitne ribe", čija se promocija uglavnom svodi na usmenu predaju i virtualnu sferu.

Premda upravo na taj način funkcionira već par godina, "Vox feminae", označen kao "festival umjetničkog stvaralaštva žena", očito ima svoju publiku. Dapače, interes je veći iz godine u godinu, što je organizatorice festivala iz udruge "K-zona" ponukalo da, usprkos recesiji, u ovogodišnjem, trećem izdanju "Vox feminae" smjeste u proširen i prostorni i vremenski okvir.

Festival je tako prebačen iz Studentskog centra u Mediku i ovaj put traje čak pet dana umjesto dva do tri kakva je bila ranija praksa. K tome, uz već uobičajeni program izložbi, radionica i koncerata, "Vox feminae" u ovom izdanju prvi put sadrži i obilni filmski program.

Premda je festivalska ponuda raznorodna, nit vodilja je ideja predstavljanja radova društveno angažiranih umjetnica. U tom smislu, jedna od organizatorica, Gabrijela Ivanov, posebno izdvaja radove lezbijske umjetnice Barbare Hammer, "koja izvlači ormara povijesna događanja i pretače ih u eksperimentalni film". Također, treba spomenuti i Šveđanku Miu Engberg, kojoj je njezina vlada sufinancirala projekt feminističkih pornografskih filmova "Dirty Diaries".

Festival započinje 30. rujna u 20 sati otvorenjem izložbe "Generacija X - ženske perspektive", na kojoj sudjeluje petnaest hrvatskih umjetnica. Kao i čitav program, i izložba se događa u prostorima Medike, a traje sve do 4. listopada.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Vox feminae - festival umjetničkog stvaralaštva žena
Novi festival ženskog stvaralaštva

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici