S Kulturnim pokazom na većinu kulturnih događanja

16.10.2009. Print | Pošalji link

Hrvatska glazbena mladež, usprkos svom imenu, nije više baš mlada institucija.

Već joj je 55 godina, pa je posve logično da je u jednom trenutku počela gubiti korak s vremenom. No, posljednjih godina Glazbena se mladež polako, ali sustavno modernizira, što, između ostalog, potvrđuje i sve veća živost njenog najvećeg projekta, Međunarodnog kulturnog centra u Grožnjanu.

Ipak, sadržaji po kojima je ta institucija desetljećima bila najprepoznatljivija, a to su pretplatnički ciklusi za osnovnoškolce i gimnazijalce, pobuđuju sve manje zanimanje. Jedan od razloga tome je i zastarjeli koncept, pa su upravo zbog toga u Hrvatskoj glazbenoj mladeži  odlučili temeljito redizajnirati ne samo svoje web stranice, nego i čitavu koncepciju ponude kulturnih sadržaja. Što se tiče programa za osnovne škole, profesorima je prepušteno da sâmi, na temelju ponuđenih događanja, samostalno kreiraju individualizirane cikluse u skladu sa svojim preferencijama i potrebama nastave.

S druge strane, još je veća promjena provedena u odnosu na mladu publiku stariju od četrnaest godina. Naime, u cilju individualizacije izbora svakog potencijalnog korisnika, ali i većeg otvaranja mladima koji su već izašli iz škole, pokrenut je jedan posve nov projekt. Riječ je o Kulturnom pokazu, koji je, prema riječima ravnateljice Hrvatske glazbene mladeži Dubravke Dujmović Kušan, bio "motoviran dominantnom sijedom bojom u koncertnim dvoranama". Temeljna je ideja pritom "omogućiti mladim ljudima, u dobi od 14 do 30 godina, lakši pristup kulturnim događanjima, uz određene povlastice i redovito informiranje putem e-maila, web stranica, pa čak i Facebooka i Twittera".

Što se tiče tipa kulturnih sadržaja dostupnih putem Kulturnog pokaza, težište je na programima kakve je Glazbena mladež i dosad imala u središtu svoje pozornosti, a to su koncerti klasične glazbe i kazališne predstave. U tom smislu, u okviru je ovog projekta uspostavljena suradnja s većinom glazbenih i kazališnih institucija u Zagrebu, ali i u drugim većim hrvatskim gradovima. K tome, ponuda je već sada proširena i suradnjom s brojnim muzejima, a trenutno se vode pregovori i s nekim filmskim festivalima.

Pokaz, doduše, nije direktna ulaznica za razna kulturna događanja, ali i dalje nudi pogodnosti koje bi mladoj publici trebale biti itekako atraktivne. Konkretno, uz njega se ostvaruju popusti u rasponu od 20 do 100 posto u odnosu na temeljnu cijenu ulaznice za pojedini događaj.

Projekt je zasad još u početnoj fazi, pa stoga, bez obzira na to što već sada pokriva niz događanja na području cijele Hrvatske, u Glazbenoj mladeži planiraju njegovo daljnje širenje. Dubravka Dujmović Kušan tako ističe da je cilj "stvaranje baze podataka putem koje će se sve korisnike moći informirati o svim važnijim kulturnim događanjima u Hrvatskoj, s posebnim naglascima na novim sadržajima vezanima uz alternativnu kulturnu scenu", pri čemu je neskrivena namjera i da Kulturni pokaz počne koristiti većina mladih ljudi u Hrvatskoj.

Kulturni je pokaz dostupan svim osobama mlađima od trideset godina, a još jednu prednost predstavlja i činjenica da nije terminski vezan uz kalendarsku ili akademsku godinu. Naime, on vrijedi točno godinu dana, bez obzira u kojem ga trenutku odlučite uzeti. Daljnje informacije moguće je dobiti na nekoliko načina, ali svakako najjednostavniji, najbrži i najsuvremeniji je posjetom web stranicama Hrvatske glazbene mladeži.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Kulturni pokaz - novitet glazbene mladeži

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici