Kulturpunktov okrugli stol o nezavisnim medijima

12.10.2009. Print | Pošalji link

Prošlo je više od godinu dana kako se cijeli svijet, manje-više, nalazi u ekonomskoj recesiji.

Pogodila je sve i svakoga, jedino su se, kako stvari stoje, bankari izvukli od odgovornosti što su je izazvali, te još nastavili isplaćivati sebi milijunske bonuse. Među žrtvama se nalaze i mediji, naročito oni tiskani, koji polako gube svoje čitateljstvo, koje se zadnjih godina sve više voli informirati na internetu. No, osim što probleme s padom prihoda imaju takozvani komercijalni mediji, situacija nije ništa bolja i za one medije kojima ultimativni cilj nije profit.

Njima je bio posvećen i prvi iz serije okruglih stolova objedinjenih pod nazivom «Doba medija», koji se 6. listopada održao u Novinarskom domu. Organizator okruglog stola je portal Kulturpunkt.hr, u suradnji s partnerskim portalima Booksa, Cunterview, H-alter, Teatar.hr i ZaMirZine, a raspravljalo se na temu «Važnost i uloga neprofitnih medija». Sve je moderirao novinar Igor Lasić, dok su uvodničari bili prilično raznorodna ekipa, od onih koji se medijima, pa i neprofitnim, bave tek teorijski pa sve do onih koji ih vode, odnosno pokušavaju voditi.

Tako su o važnosti i ulozi neprofitnih medija na početku govorili profesor Sanjin Dragojević s Fakulteta političkih znanosti, urednik H-altera Toni Gabrić, sociolog Hajrudin Hromadžić, Cvjetana Plavša – Matić iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Andrea Zlatar iz Zareza. Zbog iznenadne putne obaveze na okruglom stolu je izostala Nina Obuljen, državna tajnica pri Ministarstvu kulture RH, te ju je zamijenio Tomislav Jelić, načelnik Odjela za europske integracije Kabineta ministra.

Izlaganje je započeo Hajrudin Hromadžić, definirajući kako i s kojim razlogom uopće nastaju neprofitni mediji: «Oni su rezultat civilno-građanskih inicijativa, odnosno očite potrebe da se o stvarima koje su javnog, kulturnog i socijalnog značaja govori kritički. Neprofitni mediji većinom ne progovaraju iz perspektive stranačkih ili korporativnih ideoloških dogmi.» Profesorica na Filozofskom fakultetu Andrea Zlatar, koja na području kulturne politike ima i teorijskog i praktičnog iskustva, ističe da je odnos države prema neprofitnim medijima maćehinski. Njihova važnost se ne prepoznaje, a čak se ni ne spominju značajnije u do sada usvojenim službenim dokumentima.

Među najvećim podržavateljima neprofitnih medija ističe se Zaklada za razvoj civilnog društva, koja već nekoliko godina financira izabrane portale. Njena ravnateljica Grozdana Plavša-Matić objašnjava na koji način zaklada djeluje: «Oglasili smo se prvo pozivom za iskazivanje interesa, a na kraju podržali oko pedesetak projekata organizacija civilnog društva. Podršku su dobili na tri godine, kako bi se osigurala održivost, a godišnje se dobivalo između 100 i 150 tisuća kuna.» Predstavnik Ministarstva kulture Tomislav Jelić najavljuje kako će se Biškupićevi činovnici ubuduće malo više baviti nezavisnom kulturom i neprofitnim medijima, a za početak će ih spomenuti u dokumentima koje trenutno pišu.

Uvodna izlaganja zaokružili su Sanjin Dragojević, koji je dao komparativno-povijesni pregled razvoja i statusa neprofitnih medija u Europi i svijetu. Toni Gabrić je pak govorio o praktičnim problemima vođenja jednog neprofitnog medija, konkretno H-altera, otkrivši da je, naravno, novac najveći problem. Na to se nadovezao urednik Novosti Rade Dragojević, postavljajući pitanje o sindikalnim pravima novinara, te o isplati honorara. Odgovora na njegova pitanja nije bilo, što je uostalom odgovor sam po sebi. Kao zaključak se nameće ono što je spomenuo Nenad Bartolčić, koji vodi neprofitni portal posvećen književnosti, Moderna vremena: «Postavljeni smo kao mainstream, te ciljamo na što širu publiku. U Hrvatskoj se svake godine tiska nekoliko tisuća knjiga, a u medijima se o njima gotovo ništa ne može naći. No, da bismo  mogli nastaviti djelovati, moramo postati – profitni medij!»

Bez obzira koliko neprofitni mediji bili važni u društvu koje definira profit, a naročito na medijskoj sceni kojoj je privatni interes ispred javnoga, čini se da ih ne čeka osobito lijepa budućnost. Narodski rečeno, koliko para – toliko muzike. A novaca, kao što svi znamo, baš i nema, najmanje za neprofitne medije.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Siniša Labrović: Nismo svi talentirani za politiku i žicanje
Siniša Labrović i 'Postdiplomsko obrazovanje'
Samostalni srpski tjednik Novosti uskoro na svim kioscima
Novosti - samostalne novine na latinici i ćirilici
Word Express kreće na put
Word Express ujedinjava europske pisce u Istanbulu
Održan okrugli stol u organizaciji Kulturpunkta
Booksa ugostila Srđana Tešina
Srđan Tešin u Booksi
5. Revija malih književnosti ugošćava srpske pisce

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici