Zagorka je naša Virginia Woolf

13.11.2009. Print | Pošalji link

Marija Jurić Zagorka sve je donedavno bila percipirana kao autorica trivijalne književnosti, pri čemu bi se tek povremeno netko sjetio spomenuti i kako je riječ o prvoj ženi novinarki u Hrvatskoj.

Ipak, posljednjih godina sve se ozbiljnije pristupa temeljitoj revalorizaciji njenog lika i djela, pri čemu je posebno bitan doprinos koji je na tom području dao zagrebački Centar za ženske studije svojim stručnim simpozijima  u okviru "Dana Marije Jurić Zagorke".

Zahvaljujući, pak, zalaganju Slavice Jakobović Fribec, jedne od prvih pokretačica tog simpozija, Grad Zagreb otkupio je stan na Dolcu 8, u kojem je Zagorka provela posljednje godine života. U tom je stanu danas otvoren Prostor Zagorka Centra za ženske studije. Izvršna direktorica Centra, Rada Borić, ističe kako je to samo još jedan poticaj za daljnje preispitivanje Zagorkinog značaja u hrvatskoj povijesti i kulturi: "I same smo u posljednje tri godine otkrile Zagorku, – recimo, njen je 'Crveni ocean' preteča SF-a. Iznimno je bitno da se danas Zagorku može iščitavati i iz pozicije queer teorije, i ona je u tom pogledu za nas naša Virginia Woolf. Također, otkriće su i njeni politički tekstovi – njena borba za žensko pravo glasa i participaciju žena."

Prema Radi Borić, Zagorka predstavlja ne samo jednu od zaboravljenih karika u hrvatskoj ženskoj povijesti, nego čak i svojevrsnu ikonu našeg feminizma: "Ona dvadesetih godina u statutima ženskih društava koje osniva govori o feminizmu isključivo kao o ravnopravnosti između spolova – a danas još uvijek u Hrvatskoj postoji zazor od riječi feminizam. Ona jest jedna ikona, koju, međutim, ne želimo zacementirati – ona je i izgubljena karika, s kojom možemo uspostaviti novi povijesni sustav ženskoga, ženstva, vlastitoga sebstva i povezati se s pretkinjama."

Prostor Zagorka neće biti muzej posvećen najslavnijoj stanarki stana na Dolcu 8, a još će manje biti memorijalnim centrom. Naime, "u Zagrebu je previše mrtvih mjesta i memorijalnih soba, a nama je bitno da ovaj prostor bude živ – da bude mjesto istraživanja i javno mjesto događanja koja nisu nužno uvijek vezana uz Zagorku, nego i općenito uz žensku kreativnost i stvaralaštvo".

Doduše, Centar za ženske studije namjerava se intenzivnije posvetiti i skupljanju memorijalne ili, bolje rečeno, memorijske građe, s obzirom da ona zasad još nije uopće ni poznata u cijelosti, a kamoli sistematizirana. No, "da bi se počela graditi 'zbirka memorije', nužno je imati materijale, koji su sada rasuti, jer se nitko dosad nije sustavno bavio Zagorkom". U međuvremenu, Prostor Zagorka na Dolcu 8 živjet će kao svojevrstan istraživački centar, ali i mjesto na kojem će se održavati razna predavanja vezana uz Zagorku, ali i druge feminističke teme. U nizu događaja koji će biti posvećeni prvoj hrvatskoj novinarki feministici prvi na red dolaze još jedni "Dani Marije Jurić Zagorke", najavljeni za 27. i 28. studenog.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagorka - zaboravljena karika hrvatske ženske povijesti
'Stroj za preimenovanje'
Izložba 'Stroj za preimenovanje' u G-MK
Kakvu zagrebačku kulturu želite?
Slika zagrebačke kulture može ovisiti i o vama!
Julijana Matanović - omiljena hrvatska književnica
Julijana Matanović ne boji se tuđih književnih likova
Od lakoglazbenih hitova do Blata

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici