Samostalni srpski tjednik Novosti uskoro na svim kioscima

18.11.2009. Print | Pošalji link

Jesu li Novosti doista jedini nezavisni tiskani medij u Hrvatskoj? Prije nego se pokuša dati odgovor na pitanje potrebno je prvo zapitati se – što su to Novosti?

Iako izlaze već deset godina, za ove novine se teško može reći da su poznate širokoj javnosti, što će se uskoro najvjerojatnije promijeniti. Novosti su glasilo Srpskog narodnog vijeća, a izdavači su Milorad Pupovac i Dragan Crnogorac. Ovaj «samostalni srpski tjednik», kako piše na naslovnici, uređuje pak Rade Dragojević, koji je i inicijator pitanja na koje se 17. studenog pokušalo dati odgovor na tribini u Booksi.

Dakle, jesu li Novosti doista jedini nezavisni tiskani medij u Hrvatskoj? Moguće, i to najprije zbog ovisnosti svih ostalih o kapitalu. Novosti se financiraju iz državnog proračuna, no za razliku od Vjesnika njeguju i radikalan kritički stav, što se najbolje vidi po komentatorskoj zvijezdi koju su angažirali. Riječ je o pokretaču Ferala, Viktoru Ivančiću, koji je s kolumnistom Novog lista Nikolom Petkovićem i glavnim urednikom Dragojevićem pokušao dijagnosticirati povijest bolesti hrvatskih tiskanih medija.

Ivančić je podsjetio kako je devedesetih igra bila «surova ali čista», jer su se mediji za nezavisnost borili s Tuđmanovim državnim aparatom, dok je u novom mileniju stvar u mnogome drukčija: «Danas su ti centri moći kamuflirani u vidu tržišta, dobili su liberalno-demokratske atribute, pa sve to onda ne izgleda kao prisila. Imamo situaciji da su mediji manje slobodni nego ikada, ako gledamo cjelokupni medijski prostor. Pritom ne kažem da nema slobodnih medija; ima ih, malo. Glavna medijska struja je kontrolirana interesima kapitala, a centri moći su spojeni, te u organizacijskom smislu funkcioniraju kao neka vrsta mafije.»

Neizbježno je, kada se raspravlja o stanju medija u državi, spomenuti EPH, koliko god se to izbjegavalo: «Kada govorimo o slobodi medija u Hrvatskoj, govorimo o EPH. To je kompanija koja drži većinski dio tiskanih medija. Danas su sve inicijative, pa i nevladinih organizacija, prilagođene medijima. Što vrijedi reakcija Građanskog odbora za ljudska prava ako to nitko neće prenijeti? Novine su postale prostor u kojem se intenzivno djeluje nekonfliktnost, a to je trend koji predvodi EPH.»

U situaciji gdje se novine čitaju više zbog toga da se vidi što prešućuju i sustavno ne objavljuju, Novosti bi trebale biti svijetli izuzetak. Njihova naoko apsurdna pozicija državno financiranog medija nacionalne manjine omogućava im potpunu nezavisnost od kapitala, pa glavni urednik Rade Dragojević najavljuje kako uopće neće imati oglase. Odluka da se krene na kioske je isključivo njegova, kaže Dragojević: «Ako sve ode do vraga, svi će biti žrtve moje ambicije. Ja to guram. Na uredničkoj sam poziciji Novosti zadnjih pet godina, a već dvije-tri godine nagovaram izdavača da neće biti problema ako, recimo, Novosti na ćirilici izađu u Gospiću. Sad ćemo to pokušati empirijski dokazati.»

Konkretno, od 4. prosinca ćemo svi moći testirati kako će proći «samostalni srpski tjednik» diljem Hrvatske, pa i u Gospiću, a kao opcije se čine, ako se prisjetimo novije povijesti tog grada, metak u potiljak ili vezanje primjeraka Novosti lancima za kontejnere. Tko zna, možda Gospić ovaj put iznenadi, kao što će za mnoge čitatelje biti iznenađenje susresti se ponovno s ćirilicom. «Tu prepreku će biti teško preskočiti i toga sam svjestan, jer mladi više ne znaju ćirilicu. Međutim, Novosti koštaju 10 kuna, što je 4-5 kuna manje od drugih tjednika, pa ako i ne pročitate tih 30% ćirilice u svakom broju, ostaje vam 70% latinice. Nije to tako strašno, a u svemu vidim i elemente neoprosvjetiteljstva. Pa naučit ćemo opet tu ćirilicu!», kaže Dragojević.

U konačnici, ćirilica se čini kao mnogo manji problem za Novosti, nego trenutno stanje hrvatskog medijskog tržišta, koje uvelike ovisi o distribuciji Todorićevog Tiska. No, kako se skoro svi ostali relevantni tiskani mediji, s polovičnim izuzetkom Novog lista, svakodnevno iz petnih žila trude dokazati kako su svjetlosnim godinama udaljeni od nezavisnosti i kritičke misli, prostor za popunjavanje ipak postoji. Ono što još treba vidjeti je kako će se «samostalni srpski tjednik» odnositi prema kulturi, koja se sustavno protjeruje iz tiskanih medija, ili se pretvara u spektakl, jer možda će to biti najbolji pokazatelj jesu li Novosti doista jedini nezavisni medij u Hrvatskoj.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Novosti - samostalne novine na latinici i ćirilici

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici