Velesajam kulture ponovno u SC-u

08.12.2009. Print | Pošalji link

Od 10. do 15. prosinca u prostorima Studentskog centra događat će se šesti po redu Velesajam kulture.

Manifestacija je nastala kao poluironični odgovor na vrijeme božićnih i novogodišnjih sajmova, nešto kao opći tulum s kulturnom ponudom. Odvija se u prostorima koje kultura SC-a ima na raspolaganju, a tema ovogodišnjeg izdanja je – svemir. O Velesajmu, ali i o Teatru &TD razgovarali smo s pomoćnicom ravnatelja Studentskog centra zaduženom za kulturu, Natašom Rajković.

Možeš li, za početak, objasniti izbor teme?

Kad smo pokrenuli Velesajam kulture, on nije bio zamišljen s temom. Međutim, razvio se, pa smo prošle godine na silu «otišli» u Europu i zaključili da nam je i to malo. Sad nam je svemir granica. Šalim se, izbor teme ima veze s time da je ova godina - godina astronomije - pa su se naše želje i objektivne okolnosti jednostavno poklopile. Već neko vrijeme želimo kulturne i umjetničke programe spojiti sa znanošću, jer se to i vani tako radi. Općepoznato je da znanstvenici i umjetnici rade zajedno, i zato smo pokušali ovogodišnji Velesajam tako programirati.

Kako je koncipiran ovogodišnji Velesajam kulture, po programskim segmentima, ili…?

On je uvijek jako dinamičan i ima jako puno programa pa se gotovo teško orijentirati. Razlika od dosadašnjih izdanja je da je sad malo stariji pa smo ga pustili u grad. Dio programa tako će svoje mjesto naći u Njirićevom paviljonu pored Jelačićevog trga , a u želji da uključimo i druge institucije ostvarili smo suradnju s Tehničkim muzejom i njegovom zvjezdarnicom. Bilo je i krajnje vrijeme za takvu vrstu suradnje. Program Velesajma pun je i predavanja i radionica, što nas posebno veseli. 

Jesu li i ove godine radovi birani putem natječaja, ili su autori i radovi pozivani izravno?

Ovoga puta smo manje radova prikupili putem natječaja. Otvorili smo natječaj koji je nagovijestio temu, ali više smo se posvetili izravnom pozivanju umjetnika jer smo željeli ostvariti što više međunarodne suradnje. Pored toga, i tema je kompleksna, a nemamo tolika sredstva da možemo, na primjer, dovesti najbolje i najveće kazališne radove koji se bave tehnologijom i svemirom.

Kad je pokretan Velesajam kulture, najavljeno je bilo i da će imati kritički odmak od božićnih i novogodišnjih pandana. U međuvremenu je, čini se, taj odmak izostao iako referenca, konzumeristička strast koja obuzima ljude u prosincu, i dalje traje. Kako to?

Mislim da nije izostao, jer zaista ne nudimo ništa na što su ljudi navikli na uobičajenim božićnim sajmovima. Nema štandova i kuhanog vina, a s druge strane cijeli je program besplatan. Velesajam bi trebao biti presjek ili ogledalo cijele naše godine i najava sljedeće. Dakle i refleksija na ono što smo napravili i najavljuje ono što će tek biti. U SC-u se svake godine pojavljuju novi mladi i kreativni ljudi, koji onda ostaju uz nas kao suradnici i autori. I njihovi programi nerijetko pronađu svoje mjesto u redovitom programu Kulture promjene.

U programu Velesajma kulture je i nekoliko produkcija Teatra &TD. Kakvo je stanje tog  kazališta? Čini se da više i nije onako živo kao prije par sezona.

Čudan mi je taj zaključak. Imali smo četiri premijere od početka sezone, što nije malo, i teško se može usporediti s ijednim gradskim kazalištem, pogotovo onima koji su financirani jednakim sredstvima kao i Teatar &TD. To je jako puno, a osim toga smo imali i obnovu dvorane zahvaljujući donaciji Zagrebačke banke. Sanirali smo podove, postavili demontažne stolce, i možemo igrati i ugostiti i suvremenije produkcije što nije bilo moguće u onoj klasičnoj dvorani. Zato su svi igrali u drugim prostorima pa se činilo da je Teatar &TD prazan, ali nije. Mi i dalje imamo pune dvorane.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Studenti u svemiru na Velesajmu kulture
Sve o Europi na Velesajmu kulture
Velesajam kulture na temu Europe
Prijavite se za Velesajam kulture

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici