Počinje drugi festival ZGetno

17.09.2007. Print | Pošalji link

Sve do prije nekoliko godina glazba koju se zbirno obilježava pojmom "etno" ili "world music" u Zagrebu se pojavljivala sporadično, na Smotri folklora, a potom, i u klubovima poput Močvare ili KSET-a.

No, kako je zanimanje publike za takvu glazbu raslo, ukazala se potreba i za manifestacijom koja bi u cijelosti bila posvećena upravo etno zvuku. Nastao je tako Festival NEBO, koji je krenuo vrlo ambiciozno, ali je u međuvremenu zapao u financijske poteškoće, te se, slijedom toga, smanjio i sveo na samo dvodnevni program.

Ako je, međutim, novaca ponestalo, interesa nije, što su lani prepoznali u KSET-u, u kojem je tako organiziran prvi Zagrebački etno festival, odnosno, skraćeno, ZGetno. Činilo se kako je bila riječ o jednokratnom pothvatu, s obzirom da godinu dana kasnije, ovog ožujka, drugog izdanja nije bilo. Ipak, s malim zakašnjenjem, nova porcija ZGetna ipak će se održati ovaj tjedan, premda ovaj put ne više u organizaciji KSET-a, nego u okrilju Kulture promjene Studentskog centra. Pomicanje termina dovelo je, pak, do prilično nezgodne kolizije s Festivalom NEBO, koji će se održati već početkom listopada. No, Domagoj Marušić, koji je bio i ostao glavni organizator ZGetna, otklanja svaku pomisao da bi ovdje mogla biti riječ o nekavoj međufestivalskoj nelojalnoj konkurenciji. On će reći kako je ožujak i dalje idealno vrijeme za održavanje festivala, a do pomicanja termina došlo je zbog toga što je on sâm početkom godine prešao iz KSET-a u SC, pa nije bilo dovoljno vremena da se festival organizira proljetos.

To što je ZGetno promijenio institucionalni okvir unutar kojeg se organizira, ne znači da je SC preoteo festival KSET-u. Naprotiv, dvije institucije u ovom, ali i ne samo u ovom slučaju, ako je vjerovati Domagoju Marušiću, održavaju skladne međusobne odnose. Obostrani interes leži, između ostalog, u činjenici da SC nema intimnog klupskog prostora kao što je KSET, a, k tome, u konkretnom slučaju ZGetna moglo se i zajednički podijeliti organizacijske troškove.

Nešto lagodniji materijalni okviri odrazili su se i na programsku koncepciju festivala. Naime, dok je u svom prvom izdanju ZGetno bio usredotočen na mahom još nedovoljno afirmirane domaće izvođače, ove godine program se širi i na goste iz inozemstva. Marušić, međutim, kaže kako će se i dalje nastojati predstaviti zanimljive mlade domaće bendove, kakav je ove godine splitski Tambuu. Što se tiče stranih izvođača, publiku će se pokušati privući jednim jačim gostujućim imenom – ovaj put to je Esma Redžepova – ali će se dovoditi i umjetnike koje hrvatska publika još nije imala prilike čuti. Na drugom ZGetnu, dakle, neće nedostajati zanimljivih gostiju, što iz bližih, što iz daljih zemalja. Marušić izdvaja Damira Imamovića koji prvi put u Zagrebu ne nastupa solistički, nego sa svojim Triom, te indijski sastav Banjara, koji izvodi tradicijsku glazbu iz pustinje Thar.

Ukoliko bi se pokušalo pronaći još jednu koncepcijsku okosnicu ZGetna, onda bi to bila prevaga manjih sastava koji glazbuju u intimnijim, komornim prostorima. Naime, osim Esme Redžepove i Banjare, koji nastupaju u Pauku, svi ostali glazbenici pojavit će se u manjim prostorima, konkretnije u Teatru &TD, Galeriji SC-a i KSET-u. Premda se na taj način donekle gubi eventualno lokacijsko jedinstvo festivala, Domagoj Marušić ističe kako je ipak bilo bitnije što je moguće bolje uskladiti glazbu pojedinih sastava s mjestima izvedbe. Tako Damiru Imamoviću i kineskoj glazbenici Fengxia Xu najviše odgovara "sjedeći" prostor Teatra &TD, dok je KSET idealno mjesto za življe, plesnije koncerte, kao što su oni sastava Afrodizijak iz BiH i američkog benda The Tiptons.

Drugi Zagrebački etno festival otvara se 17.09. u 21:30 koncertom Tria Damira Imamovića u Tetru &TD, a, uz jednokratni prekid dan kasnije, nastavlja se svakodnevnim programima sve do 24.09.2007.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici