Festival Nebo – vrhunski etno

03.10.2007. Print | Pošalji link

Etno zvuk sve je više u modi.

Tako početkom nove kulturne sezone zagrebački ljubitelji onoga što se naziva "world music" mogu u kratkom razmaku konzumirati sadržaje čak dvaju festivala posvećenih glazbi koja na suvremen način reinterpretira modele preuzete iz raznih folklornih tradicija. Tako, niti dva tjedna nakon konca mlađeg od ta dva festivala, ZGetna, 05.10.2007. počinje novo, šesto izdanje Zagrebačkog festivala glazbe svijeta Nebo.

Ova je manifestacija 2002. godine krenula vrlo ambiciozno – tijekom tjedan dana svakodnevno su se nizala po dva ili čak tri koncerta, među kojima je bilo i onih vrlo atraktivnih stranih gostiju. No, Gradski ured za kulturu u međuvremenu je počeo biti manje darežljiv na početku, a dotacije Ministarstva kulture i malobrojnih sponzora ionako nikad nisu bile osobito izdašne. Nebo se tako iz godine u godinu sve više smanjuje, pa je tako u svom šestom izdanju spalo na tek dvodnevni okvir. Alfa i omega ovog festivala Nebojša Stijačić, inače gitarist sve popularnijih "Cinkuša", međutim, ne odustaje od "Neba", pa je tako sa svojim suradnicima i ove godine pripremio program koji možda nije obilat, ali kvalitetan nesumnjivo jest.

Sretnom se pritom pokazala suradnja s Kulturom promjene Studentskog centra, pa će tako svi koncerti biti održani u popularnim prostorima Teatra &TD, Kina SC-a i Dvorane Pauk. Čast otvaranja festivala pripala je prvim damama hrvatskog etna, Dunji Knebl i Lidiji Bajuk. Obje će pritom predstaviti svoje nove albume – Knebl "Kite i kitice", a Lidija Bajuk "Matapur", kojeg sama naziva "metafizičkim vodičem kroz Međimurje" i na kojem je surađivala s čak šezdesetak, mahom lokalnih tradicijskih glazbenika.

A nakon što kratak koncert održi grupa "Afion", u SC-u će se pojaviti i najatraktivniji gosti ovogodišnjeg Neba, mongolska skupina "Egschliglen", koja je već prije pet godina nastupila na ovom festivalu. Riječ je o glazbenicima školovanima na Konzervatoriju u Ulaanbaataru, koji sviraju na mongolskim tradicijskim glazbalima i koriste specifičnu dalekoistočnu tehniku grlenog alikvotnog pjevanja.

Premda nemaju toliki međunarodni prestiž kao Egschiglen, ništa manje ne bi trebali biti i drugi inozemni gosti, glazbenici iz sastava "Su' d'Est", koji dolaze s krajnjeg juga Italije. U središtu je njihove pozornosti "pizziga", vrsta živahne plesne glazbe, koja, iako vrlo drevna, i danas živi u popularnoj kulturi.

Drugi, ujedno i posljednji dan ovogodišnjeg "Neba" u cijelosti će zauzeti koncerti domaćih glazbenika u Pauku. Miroslav Evačić tom će prilikom također predstaviti svoj novi album, u kojem najavljuje određeni zaokret u svom izrazu, koji se očituje i u radnom naslovu "Čardaš Blues Rock & Roll". Osim njega, na drugom će se danu "Neba" izredati još i Livio Morosin, "Cinkuši" i Mojmir Novaković sa svojim "Kriesom". Uglavnom, dobre glazbe bit će 05. i 06.10. u &TD-u, SC-u i Pauku napretek.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Počinje drugi festival ZGetno

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici