Novi festival ženskog stvaralaštva

12.10.2007. Print | Pošalji link

Posljednjih godina u Zagrebu je pokrenuto nekoliko festivala s feminističkim predznakom, poput FemFesta i Anarhofeminističkog festivala. Njima se pridružuje još jedan novi, nazvan Vox feminae

On će se u Klubu SC-a odvijati od 12. do 14.09., posvećen je umjetničkom stvaralaštvu žena, a zajedničkim su ga snagama priredile udruge Urbana kultura i edukacija iz Križevaca, te zagrebačka K-zona. Latinski naziv, koji znači 'Glas žene', pritom se može shvatiti u prenesenom, ali i u doslovnom smislu, pa tako veći dio programa zauzimaju nastupi raznih ženskih bendova, poput 'Lollobrigide', 'Bura Benda' i 'Dekolaža'. Posebnu atrakciju trebale bi predstavljati gošće iz nizozemske skupine 'Suicidal Birds', kojima će predgrupa biti 'Antitoples', jedini ženski punk bend iz Međimurja.

No, da ne bi sve ostalo samo na glazbi, u okviru festivala bit će održan i niz radionica i prezentacija. Među njima su i predstavljanje nizozemskog projekta 'Gender Changers', te radionice online-performansa i bodypaintinga. Osobito, pak, valja izdvojiti prezentaciju jednog osebujnog gostujućeg umjetničkog kolektiva, koji svojim radovima sustavno pokušava dekonstruirati modnu industriju. Riječ je o talijanskoj skupini 'Serpica Naro', čiji je nedavni projekt s britanskom modnom dizajnericom Vivienne Westwood uključivao i dijeljenje kolačića u obliku izmeta. Hoće li ekipa i u Zagrebu dijeliti kolačiće koji s fekalijama dijele oblik, ali, srećom, ne i miris i sadržaj, organizatorice nam nisu htjele otkriti, pa ćete to morati provjeriti sami.

Tijekom trajanja festivala u Klubu SC-a bit će moguće i razgledati prodajnu izložbu dvadesetak domaćih umjetnica, te uz kavu prelistati najbolje svjetske ženske fanzine i magazine, koji, kako upozoravaju priređivačice, nemaju ništa zajedničko s tiskovinama poput Tene, Mile ili Glorije. Naposljetku, posljednjeg festivalskog dana, 14.09., na istom će mjestu biti organiziran i prigodni buvljak, na kojem će članice benda 'Dekolaž' prodavati svoje memorabilije, a buvljaku se mogu pridružiti svi oni koji ondje žele nešto prodati ili razmijeniti.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Vox feminae - festival umjetničkog stvaralaštva žena
Angažirana ženska umjetnost na Vox feminae

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici