'Tišina' ili Bajsićev radiofonijski duh u kuli Lotrščak

24.10.2007. Print | Pošalji link

I prije nego što se Donjem zagrebačkom gradu počelo prijetiti bagerima, znalo se da je Ilica granica koja dijeli urbanu vrevu od gornjogradske.

Uglavnom za šetače, penzionere, djecu i političare rezervirane smirenije atmosfere Gornjega grada. Iako je danas u Zagrebu sve teže pronaći tišinu, pa se zato i najavljuje izgradnja Muzeja osjeta u tunelima ispod Gornjega grada, zainteresirani će je moći sresti u kuli Lotrščak, na istoimenoj multimedijalnoj izložbi. Kula Lotrščak inače je pod ingerencijom Galerije Klovićevi dvori, koja tamo tek ponekad organizira fotografske izložbe i tako zapravo tek djelomično koristi taj izuzetno atraktivni prostor. Upravo razumijevanjem Klovićevih dvora i kustosice Marine Viculin, 25., 26. i 27. listopada 2007. Lotrščak će postati mjestom susreta umjetnika različitih usmjerenja, a sve oko zajedničke okosnice – igre zvukom i sjećanjem na Zvonimira Bajsića.

Iza projekta «Tišina» stoji inicijativa dramaturginje Pavlice Bajsić, dramaturginje s iskustvom kazališta i radija, koju fascinira zvuk. Kako smatra da je zvuk vrlo vizualni medij, bavljenje zvukom i pogotovo dokumentarnim zvukom nije joj bilo dovoljno jer je privlači mogućnost spajanja zvuka i slke, i tada se rodila ideja «zvučne izložbe». Pored opsesije zvukom, Pavlica Bajsić projektom koji nosi naslov «Tišina» obilježava i dvadesetu obljetnicu smrti, ili tišine, svojega oca – Zvonimira Bajsića.

Iako jedan od najvećih studija HRT-a nosi njegovo ime, književnik te redatelj na radiju, televiziji i u kazalištu, Zvonimir Bajsić pomalo je zaboravljena činjenica hrvatske kulture, unatoč tome što je kao radijski autor i redatelj osvojio sve najznačajnije svjetske nagrade. Ono po čemu će Bajsić zauvijek ostati upamćen jest njegov osebujan opus dokumentarne radio-drame, ili featurea, discipline koja se udaljava se od autorskog dramskog teksta i piše ga dokumentarnim zvukom. Bajsić je tako i autor prvog featurea u nas, u to vrijeme još eksperimentalne dokumentarno-dramske radijske forme, i to pod simboličkim nazivom «Zbogom» iz 1968, te je posljedično i rodonačelnik specifične «zagrebačke škole featurea», u svijetu poznatije nego kod kuće. 

Multimedijalna izložba «Tišina» u kuli Lotrščak okuplja radove dvadest i troje umjetnika koji dvadeset godina nakon Bajsićeve smrti odgovaraju na implicitno postavljeno pitanje «Što se s Bajsićevim opusom, ali i njegovim nastojanjima na promociji radio dokumentarizma, dogodilo u proteklih dvadeset godina?». Pavlica Bajsić iz očeve je arhive izvukla tekst, točnije sinopsis za zvučni esej «Tišina», u kojem se on bavi tišinom kao prostorom u kojem se zbiva značenje i stvara odjek. Prevela ga je i  poslala svojim prijateljima, umjetnicima raznih formata i profila iz Pariza, Berlina i Zagreba, i oni su pozitivno reagirali i smoinicijativno počeli predlagati na koji način bi sudjelovali u projektu zvučne izložbe. «Tišina» u svojoj završnoj fazi donosi dvodnevnu prezentaciju radova i suradnji u kuli Lotrščak, gdje će se prožeti zvuk, pokret, slika, ples, poezija, performans i sam ambijent.

Raspon umjetnika, ne samo disciplinarni nego i generacijski, jer «Tišina» okuplja Bajsićeve suradnike kao i mlade domaće plesne snage, samo je jedna od posebnosti ovog projekta, smatra Pavlica Bajsić: «Koncept i jest bio spojiti različite umjetnike oko teksta autora koji više nije živ, ili jednostavnije - okupiti prijatelje tišinom.»
 
Mladen Rutić i Biserka Vučković, legende domaće radiofonije, te Francuz Rene Farabet, jedan od osnivača Atelier de Création Radiophonique pri Radio France Culture, koji su sa Zvonimirom Bajsićem surađivali, započet će trodnevno događanje «Tišine», ali ne u kuli Lotrščak, nego 25. listopada 2007. u podne na Akademiji dramske umjetnosti, predavanjem pod naslovom «Pisanje zvukom Zvonimira Bajsića». Ipak, nije riječ o tipičnom predavanju, jer oni će, najjednostavnije rečeno, puštati najbolje dijelove Bajsićevog opusa po njihovom izboru. Iza organizacije tog «best of» predavanja stoji udruga Tranzistor.

Glavni pak program multimedijalne izložbe «Tišina» događa se tek kasnije, s početkom u 19 sati i obaveznom vožnjom Uspinjačom, nakon koje slijedi upoznavanje takozvanog stalnog  instalacijskog postava. Svaki od tri kata kule Lotrščak sadrži po nekoliko radiofonijskih radova ili zvučnih intervencija, ali bez ozvučenja nisu ostali ni terasa i toranj kule. Pasivno slušanje radova, međutim, tek je dio cijele priče jer nakon otvaranja zvučne izložbe slijedi i izvedbeni dio projekta, plesne i monodramske intervencije u prostor i radove, a sve završava koncertom. U projektu «Tišina» svojim radovima ili osobno sudjeluje dvadest i troje umjetnika iz Francuske, Njemačke, Nizozemske, Brazila te Hrvatske. Pored već spomenutih to su Simone Donha, Darija Doždor, Lana Gospodnetić, Iva Hladnik, Damir Prica Kafka Capri, Adriana Kocijan, Tim Lehmacher, Ljubica Letinić, Rene Medvešek, Dubravko Mihanović, Kaye Mortley, Krešimir Pauk, Goran Petercol, Vedran Peternel, Brice Pirotais, Sonja Pregrad, Janin Roeder, Zrinka Šimičić i Tomica Bajsić.

Zagrebački dio «Tišine» završava u subotu 27.10.2007. u 13 sati zajedničkim slušanjem dokumentarne radio-drame «Praško proljeće 1984.», posljednjeg i najimpresivnijeg rada koji je  Zvonimir Bajsić snimio u suradnji s Maksimom Jurjevićem. U njemu autor kroz prividnu kroniku istoimenog glazbenog festivala u Pragu govori o  kulturi kao mogućnosti otpora, što ga čini i svojevrsnom radijskom i ljudskom oporukom jer Bajsić nije doživio njegovu premijeru. Ona se, pak, što je posebno zanimljivo, nije dogodila na Hrvatskom radiju, kao što bi se moglo očekivati, nego na tada još Omladinskom radiju.

Nakon tri zagrebačka dana, «Tišina» će u istom sastavu gostovati i u Parizu sredinom studenog. Zbog ograničenog prostora kule Lotrščak i potrebe da se u «Tišini» uživa na odgovarajući način, poželjno je da se zainteresirani prije dolaska jave na broj telefona 091 546 5569. S obzirom na odaziv publike, «Tišina» u Zagrebu možda ostane i malo duže, poveća broj izvedbi ili se možda i vrati.

Ekskluzivno, "Tišinu", sinopsis za zvučni esej Zvonimira Bajsića možete pročitati ovdje.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Tišina u kuli Lotrščak
Tišina - sinopsis za zvučni esej

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici