Biškupić: Vujić je prespavao protekle četiri godine!

02.11.2007. Print | Pošalji link

Iako predizborna kampanja službeno počinje tek 03.11.2007., najozbiljniji pretendenti na mjesta u saborskim klupama već su počeli lomiti koplja čak i oko visokoj politici nezanimljive teme kao što je kultura.

HNS je tako predstavio svoj projekt Aleje filmske umjetnosti, dok je bivši SDP-ov ministar kulture Antun Vujić sasuo drvlje i kamenje po svom prethodniku i nasljedniku Boži Biškupiću. Odgovor iz HDZ-a nije trebalo dugo čekati, pa je tako Biškupić 02.11.2007. okupio novinare kako bi rezimirao svoj drugi ministarski mandat.

Rezimiranje je, posve očekivano, bilo u znaku obračunavanja s Vujićem, i to u stilu rasprave "tko ima veći" – naravno, proračun. Skoro pola sata Božo je komentirao stupce Power Point prezentacije, iz čijih se plavih i crvenih kvadrata i strukturnih pita trebalo iščitati kako je sadašnja Vlada za kulturu izdvojila više sredstava od one prethodne – konkretno, 883 milijuna kuna više, i to ne računajući i stavku zaštite prirode. Odbacio je pritom Biškupić i primjedbu da je u svoje izračune uključio i sredstva prikupljena iz spomeničke rente, jer je, kako tvrdi, i bez nje u očuvanje spomeničke baštine uloženo stotinjak milijuna kuna više nego u prethodnom sazivu Vlade.
 
Vujić je sadašnjem ministru spočitnuo i nepostojanje kulturne strategije, na što Božo odgovara kako su svi strateški prioriteti njegove ekipe i ostvareni. A to su, redom, "jačanje položaja umjetnika i novi vidovi poticanja kulturnog stvaralaštva; reforma audiovizualnih djelatnosti i poticanje kulturnih industrija; jedinstvena cijena knjige i poticanje knjižarstva; unapređenje sustava zaštite kulturne baštine, te muzejske i knjižnične djelatnosti, s jačanjem institucionalne infrastrukture; povezivanje kulture s gospodarstvom, uz poticanje tradicijskih obrta". U svemu tome čini se, međutim, nema osnovne premise, a to bi bilo snimanje postojećih kulturnih potreba i prioriteta hrvatskih građana, te gradnja politike Ministarstva u skladu s tim postavkama. Biškupić, uostalom, i sam priznaje kako sustavnijeg općenitog proučavanja situacije u tom pogledu, zapravo, nije bilo. Umjesto toga, "u pojedinim istraživanjima oslanjali smo se na članove vijeća i njihovu percepciju što treba više, a što manje podržati", dok se "struktura raspodjele usklađivala preko nacionalnih vijeća".

A kad je već riječ o kulturnim vijećima, i na tom je terenu ministar imao potrebu obrecnuti se na svog prethodnika, ustvrdivši kako je "Vujić prespavao četiri godine u saborskoj klupi, kao što je i četiri godine prodrijemao u ministarstvu". Naime, Biškupić podsjeća da je 2004. donesen novi Zakon o kulturnim vijećima. On, pak, za razliku od istovrsnog Vujićevog zakona, koji je osnovao vijeća samo pri Ministarstvu kulture, i to "kao olakšicu da ministar lakše drijema", propisuje osnivanje kulturnih vijeća i u svim većim hrvatskim gradovima, čime se, prema Biškupiću "pomoglo u demokratizaciji i decentralizaciji odlučivanja u kulturi". Doduše, Vujićeva je primjedba bila da po novom Zakonu o kulturnim vijećima ministar ima diskrecijsko pravo donositi konačne odluke različite od onih koja su donijela pojedina vijeća. No, Biškupić i na to ima odgovor, tvrdeći da, za razliku od Vujića, tijekom svog mandata nijednom nije došao u konflikt sa svojim, sada formalno-pravno samo savjetodavnim tijelima.

Ono što se, međutim, jest dogodilo u Biškupićevom mandatu je, između ostalog, i ubrzano propadanje i zatvaranje brojnih kino-dvorana, pogotovo u manjim mjestima. Za rješavanje tog problema, međutim, u Ministarstvu kulture baš i nema neke konkretnije strategije. Ministar će tako reći kako "svuda propovijeda da se ne ruše kino dvorane", te da bi i financijski pomogao "kad bi se tražila neka manja sredstva". Dodaje i kako Ministarstvo "ne može privatnicima graditi kino dvorane, ali će stimuliranjem kvalitetnih hrvatskih filmova stvoriti i veći interes, iako danas svi žele sjediti u udobnim stolcima u multipleksima, uz Coca-Colu i grickalice". Ipak, nije baš istina da bi svi htjeli sjediti samo u udobnim stolcima, čak i kada bi mogli, niti posjet kinima ima veze s povećanim financiranjem domaćih filmskih naslova.

Izvaninstitucionalna kulturna scena sve više jača, iako se ni njome u Ministarstvu kulture ne bave baš previše. Dovoljno je tako reći da ministar, koji se inače bio oboružao gomilom brojki, nije imao pojma koliki je udio te scene u ukupnoj raspodjeli sredstava tog ministarstava. Njegovi agilni suradnici su mu, doduše, u ekspresnom roku uspjeli ispostaviti okvirni iznos od oko dvjesto milijuna kuna, koliko se godišnje izdvaja za to područje, nasuprot 570 milijuna koliko odlazi u institucije. Ipak, čak niti takvo spašavanje u posljednji trenutak nije prikrilo da Biškupić, zapravo, i nema previše jasnu predodžbu što bi s izvaninstitucionalnom kulturom trebalo raditi. Naime, prema njemu, "tu postoji nekoliko prijedloga rješenja, kao što je osnivanje zaklade u koju bi se kumulirala sredstva, ne samo iz proračuna, nego i iz svih drugih mogućih izvora". To, međutim, očito nije jedan od Biškupićevih prioriteta, jer je imao, čak i ne računajući prethodni mandat, gotovo pune četiri godine vremana da se pozabavi tim pitanjem. No, njemu je bilo važnije otvarati muzeje, knjižnice i galerije, pretpostavljajući kako će ulaganje u infrastrukturu automatski povećati i kulturnu produkciju. Pritom kao da zaboravlja da infrastruktura tu produkciju može olakašati, ali i dalje ne rješava problem njenog daljnjeg financiranja.

I u tome se, zapravo, očituje jedna od ključnih točaka razmimoilaženja između dvojice najizglednijih pretendenata na rukovodeće mjesto u Ministarstvu kulture u sljedećem četverogodišnjem razdobolju – jedan, barem načelno, podržava nezavisnu kulturnu produkciju, dok drugi potiče tradicijske obrte i picigin proglašava zaštićenim kulturnim dobrom. Čija će opcija pobijediti, saznat ćemo nakon parlamentarnih izbora.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Objavljeno četvrto i definitivno izdanje 'Uvoda u Peru K.'
Pero Kvesić o 'Uvodu u Peru K.'
5 godina Književnog kluba Booksa
Booksa navršila 5 godina
Kakvu zagrebačku kulturu želite?
Slika zagrebačke kulture može ovisiti i o vama!
Clubture slavi 5 godina postojanja
Clubture
Ministarstvo kulture - rezime protekle četiri godine
SDP predstavlja svoju kulurnu politiku

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici