Le Zbor ima rođendan!

17.11.2007. Print | Pošalji link

Le Zbor slavi svoj drugi rođendan.

Iako to nije događaj koji je u istom rangu kao razne pučke veselice u Hrvata, od Motovuna do Čavoglava, što je po volji i organizatora i posjetitelja, riječ je zapravo o nečemu što svojim postojanjem na više značajnih načina obogaćuje zagrebačku kulturu. Ovaj aktivističko-umjetnički projekt, koji se usput definira i kao «konceptualna umjetnost u širem smislu» u dvije godine postojanja ostavio je pamtljiv trag na gradskoj alternativnoj sceni, pjevajući na skoro svim ključnim mjestima urbanog života, od net kluba Mama do BP Cluba i Gjure 2.

Kako same djevojke kažu, Le Zbor nastao je «potaknut potrebom za promicanjem lezbijsko-feminističke sociokulturne vidljivosti», ali se iza ove visokoparne fraze zapravo krije skupina ljudi koji svojim aktivnostima odlično zabavljaju i druge i sebe. Jelena Jurišić, članica Le Zbora od njegovog osnivanja, prisjeća se kako je sve to izgledalo davne 2005. godine: “Zapravo je rođendan 13. listopada, ali smo proslavu prolongirali zbog organizacijskih poteškoća. Skupili smo se, došla je maestra i poslušala kako pjevamo, te pristala na daljnu suradnju. Stalnih članica imamo deset.”

Tijekom protekle dvije godine Le Zbor je održao oko 150 proba, što je pak rezultiralo i s 25 nastupa. Članicama ovog kolektiva cilj je izaći iz sigurnosti metropole, te se predstaviti, i kao vokalni ansambl ali i kao lezbijke, u manjim sredinama. Zbog toga prihvaćaju svaki dobronamjeran poziv, a posebno su im dragi nastupi na Queer Zagrebu, te u Čakovcu i Kutini. Također, Le Zbor je snimio nekoliko pjesama za projekt Sanje Iveković za ovogodišnju Documentu.

Le Zbor trenutno se sastoji samo od djevojaka, a službeni stav je kako je za sudjelovanje «seksualna orijentacija nebitna ali poželjna», te zato Jelena Jurišić poziva i cure i dečke sa slavujskim tendencijama da im se pridruže. Kao podrška slavljenicama nastupit će i zagrebačke glazbene snage utjelovljene u indie electro bendu Kimiko, punk rockericama Ž Buka i Drvenoj Mariji, «bogohulnom vokalno-instrumentalom sastavu» spisateljice Mime Simić, koji je završio i na naslovnici ozloglašene Arene, nakon što se Mima izjasnila kao lezbijka Tariku Filipoviću i ostatku nacije na Uskrs, usput osvojivši 125 tisuća kuna u «Milijunašu».

Iz susjedne Srbije dolazi muzički kolektiv Horkestar, sa svojih tridesetak članova, a njihov se nastup, uz naravno onaj Le Zbora, najželjnije očekuje. Horkstar se bavi istraživanjem nove uloge koju forma zborskog pjevanja može imati danas u društvu, a sve u pokušaju da jedan zbor bude društveno kritičan. Sve to rezultat je, kako kaže Miloš Trifunović, jedan od raspjevanih aktivista iz Horkestra, izvjesnog oglasa u medijima, u kojem se tražilo ljude da nastupe u okviru performansa pod naslovom «Tvoje govno, tvoja odgovornost». Bilo je to odmah nakon 05. listopada 2000., tj. rušenja Slobodana Miloševića, a okupljena ekipa nastavila je nastupati. Horkestar se može pohvaliti raznovrsnim repertoarom, koji ponekad odlazi u hrabro eksperimentiranje u pokušajima spajanja zborskog pjevanja i suvremene popularne glazbe, pa tako izvode i obrade pjesama Kraftwerka i Public Enemyja.

Kao najpoznatiji primjer Horkestrove društvene angažiranosti izdvaja se njihov protestni koncert ispred sjedišta Srpske patrijaršije u Beogradu, kojeg se moralo održati pod policijskom zaštitom. Naime, Horkestar je prva organizacija koja je ikada prosvjedovala ispred sjedišta SPC-a, što nije izazvalo oduševljenje srbijanskih radikala, koji su ih, kako to već ide, proglasili neprijateljima srpstva.

Dakle, prvi, a zasad i jedini hrvatski ženski, mješoviti, lezbijski, feministički, queer zbor Le Zbor slavi 17. studenog u Močvari svoj drugi rođendan. Čitav program, osim neizostavne rođendanske torte, komad koje je uključen u simboličnu cijenu ulaznice od 25 kuna, donosi i jednu dosad neviđenu novinu. Slavljenice su se potrudile omogućiti da u glazbovanju njih i njihovih gostiju mogu uživati i osobe oštećenog sluha, pa će tako čitav koncert biti simultano prevođen na hrvatski znakovni jezik.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Zagreb Pride 2009. - bogat program i slavljenje različitosti
Zagreb Pride za otvoreni grad
Zeleno vjenčanje za kraj Queer Zagreba
Sprema se Gay Pride 2008.
Zagreb Pride u znaku hrabrosti i zajedništva

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici