Nacionalni forum za prostor protiv devastacije i uzurpacije prostornih resursa

19.11.2007. Print | Pošalji link

O problemu potencijalne nove devastacije Cvjetnog trga, u posljednjih se godinu dana govorilo mnogo, ponajprije zahvaljujući zajedničkim akcijama inicijative "Pravo na grad" i Zelene akcije.

No, sustavnim promišljanje sve aktualnijeg fenomena sprege politike i privatnog kapitala, koja, između ostalog, ima za posljedicu i ovakve radikalne promjene u tkivu urbanog prostora, ubrzo se čitava problematika počela dodatno širiti. Jer, Cvjetni trg samo je jedan, i to, zapravo, čak i ne i najgori primjer procesa koji se događaju po čitavom Zagrebu, što su vrlo zorno pokazali i, primjerice, slučajevi urušavanja Kupske ulice i bivše tvornice Nada Dimić.

Nažalost, sve ovo nije specifično zagrebački problem. Jer, iste se ili slične stvari događaju i u brojnim drugim sredinama u Hrvatskoj. Kao samo jedan primjer, možemo navesti izmještanje putničkih luka i njihovu prenamjenu za velike cruisere, što se u Dubrovniku već dogodilo, a u Splitu samo što nije. Na taj način oni se opterećuju brojem posjetitelja koje nisu u stanju izdržati, a sve to zajedno dovodi i do bitnih promjena u identitetu tih gradova.

Upravo zbog toga, inicijativa Pravo na grad zaključila je da sva ta pitanja treba otvoriti na široj, nacionalnoj razini. Stoga je uspostavljena suradnja s nizom nevladinih udruga na terenu, a prvi rezultat njihovih zajedničkih napora osnivanje je Nacionalnog foruma za prostor, čiji je inicijativni skup održan 16.11.2007. u prostorima Hrvatskog novinarskog doma.

Kao neke od ključnih problema s kojima se taj forum kani uhvatiti u koštac, sociolog Vladimir Lay iz Zelene akcije naznačio je pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište, betonizaciju i privatizaciju obale, i činjenicu da privatni kapital osvaja prostor uz pomoć političkih elita. Riječ je o procesima koji se odvijaju nekontrolirano i, što je još gore, sve brže, pa Teodor Celakoski iz Prava na grad smatra kako je upravo zato neophodno ovakvo okupljanje cjelokupne nevladine scene. Naime, "proces devastacije i uzurpacije prostora u velikom dijelu Hrvatske ide istim tokom, a svi se susrećemo s limitiranom mogućnošću utjecaja na dugoročne staze". Pritom se već pokazalo kako se na lokalnoj razini stvari ne odvijaju niti približno onako kako se željelo postići ranijim pojedinačnim lokalnim platformama.

Iako bi se moglo na prvi pogled pomisliti kako bi sve ove probleme trebalo najprije rješavati kroz institucije države, Teodor Celakoski smatra da to, nažalost, u ovom trenutku nije realna mogućnost, jer "danas u Hrvatskoj zazivanje participativne demokracije zvuči više kao jauk nemoćnih, a manje kao skora perspektiva stvarnog i trajnog utjecaja građana na sferu odlučivanja". Zbog toga je potrebno pronaći načine djelovanja koji će forsirati stvaranje prostora utjecaja u polju političke moći.

Pritom, međutim, ovdje nije riječ o inicijativi koja bi bila tek svojevrsno gransko okupljalište nevladinih udruga koje se bave pitanjima prostora. Naime, zamišljeno je da Nacionalni forum za prostor  na istom mjestu okupi građanske inicijative na terenu, profesionalne nevladine udruge, stručnu javnost i javne osobe koje su spremne investirati dio svog ugleda u ta zajednička nastojanja. U pogledu konkretnih metoda djelovanja Foruma, one se mogu kretati u rasponu od javnih diskusija do strukturiranih napora, koji kroz razne forme javnog djelovanja ostvaruju pomake u ukupnom društvenom odnošenju prema prostoru.

Teodor Celakoski smatra kako je neophodno potrebna i Deklaracija o prostoru, iza koje će stati veći dio stručne i zainteresirane javnosti. Ta bi deklaracija, prema njemu, trebala biti svojevrstan inicijativni motor i osnova za daljnje djelovanje u smjeru provođenja nacionalnih kampanja i svega onoga što se još može uključiti u socijalni marketing.

Kako je pokazalo prvo okupljnje Nacionalnog foruma za prostor, dobra volja niza udruga i pojedinaca iz čitave Hrvatske za ovakvom zajedničkom inicijativom postoji. Nadajmo se samo da neće sve završiti na skupnom lamentiranju i pisanju deklaracija koje neće imati nikakvog ozbiljnijeg učinka.

Na žalost, moramo podsjetiti na činjenicu, da, primjerice, svojevremeno s oduševljenjem dočekana Deklaracija o nezavisnoj kulturi ipak nije dovela do ostvarivanja zacrtanih ciljeva. Zasad još nenapisanoj Deklaraciji o prostoru, stoga, možemo samo, zbog svih nas, poželjeti sretniju sudbinu.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Zagreb noću - Oliver Frljić & Borut Šeparović
'Mutna' - flaširana voda s netaknutog vrela prevare
Ljuština aktivistima: Ja mogu proizvesti vodu, a vi samo mulj!
Forum Zagreb o gradskim trgovima
Što se događa s našim trgovima?
Ministarstvo suučesnik u devastaciji Cvjetnog trga?
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva - mjesto zločina!
Pravo na grad borbu nastavlja pravnim sredstvima

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici