Festival budućnosti u Studentskom centru

10.12.2007. Print | Pošalji link

Otkad postoje ljudi postoji i njihova želja za znanjem onoga što donosi sutra, sljedeći mjesec, godina ili stoljeće.

Od delfskih proročica, preko Nostradamusa, pa sve do Julesa Vernea i gomile science fiction pisaca, promišljanje o onome što slijedi neodvojivi je dio civilizacije. Jedan takav pokušaj predstavlja i četvrto izdanje Velesajma kulture u Studnetskom centru. Festival budućnosti ideja je Nataše Rajković, zamjenice ravnatelja SC-a zadužene za kulturu, a osim što se proriče sudbina, cilj ove manifestacije je i podsjetiti na činjenicu kako Studentski centar slavi pola stoljeća postojanja, koje ponajviše može zahvaliti viziji tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca.

Festival budućnosti trajat će od 13. do 16. prosinca u svim raspoloživim prostorima SC-a, a već tradicionalno se nudi bogat i raznovrstan program. Glavna odrednica ovogodišnjeg velesajma je, kako samo ime sugerira, futurizam, a svi projekti koji će biti prezentirani tematski su povezani s budućnošću. Najopsežniji je likovni program, za koji je bila zadužena selektorica Mihaela Richter. Prvi dio predstavlja Kiborgezija, projekt Nicole Hewitt, pročelnice za animirani film i nove medije na ALU, a drugi je izložba “Odgovor na sutra”, sastavljena od radova mladih i neafirmiranih umjetnika. Treći dio likovnog programa jesu mnoge radionice, od kojih se izdvaja ona udruge znanstvenofantastičnih poklonika - SFera.

Iako filmski program ove godine nije tako pozamašan kao prijašnjih, selektor Lukša Benić naglašava kako je cilj bio prezentirati drukčiji science fiction, žanr koji se danas ponajviše poistovjećuje sa serijalima poput Ratova zvijezda, a zapravo nudi mnogo više. Biti će prikazani Godardov “Alphaville” i Tarkovskovljev “Solaris”, a bit će tu i "Maraton kratkog filma 2057. godine", tj. mogućnost snimanja vlastitog kratkog filma tijekom trajanja festivala, za što opremu nudi SC, a realizirani uratci bit će na kraju prikazani na velikom platnu kina SC-a.

Novost ovogodišnjeg Velesajma kulture je program Novi mediji, koji za cilj ima predstaviti radove autora koji su se usudili poigrati s načinima odašiljanja i prijenosa informacija. Sve to je pak uklopljeno s raznoraznim umjetničkim formama, a u sklopu tog programa Ivana Sančević, glavna organizatorica Festivala budućnosti, najavljuje i goste iz inozemstva, Media Art fondaciju, koja će prezentirati svoj kompletni dosadašnji rad, ali su za Festival budućnosti kreirali i poseban program pod nazivom “Future Lives”.

Osim Media Art iz Nizozemske, najavljuje se i još jedno gostovanje, bez kojega ne može ni jedan respektabilan futuristički projekt, a to je gostovanje dvoje kiborga u nastajanju, koji će izvesti performans “Capital Colors Of Europe”.
Osim već spomenutog, Festival budućnosti nudi i glazbeni program koji će se odvijati u svim prostorima Studentskog centra i trajati do dugo u noć. Sve spomenuto moći će se uživo pratiti i na internet radiju SC, najavljuje njegov glavni urednik Nenad Borović.

Radio SC tako će svojim slušateljima ponuditi i intergalaktičnu playlistu, u kojoj će biti emitirane sve pjesme koje se dotiču budućnosti i svemira, a očekuje se i live nastup lezbijsko-feminističkog Bura Benda. Također vrijedi reći i kako se mlada ekipa, koja je prezentirala program Festivala budućnosti, primjereno futuristički kostimirala, na čemu su zahvalili mladoj riječkoj kreatorici Tajči Čekade i njenoj Mars-kolekciji. Ono što treba spomenuti kao pomalo konfuznu odluku nadležnih za kulturu u Studentskom centru jest paralelno održavanje festivala Ekstravagantna tijela, na kojem će se pak predstaviti poznati svjetski umjetnici s posebnim tjelesnim potrebama. Njega organizira udruga Kontejner, a ostaje nejasno zašto se ove dvije manifestacije održavaju istovremeno, naročito ako bi Festival budućnosti trebao zauzeti sve raspoložive prostore Studentskog centa. 

(G.D.)

Pročitajte i ...
Je li Miran Kurspahić zločesto dijete hrvatske kazališne režije?
Miran Kurspahić: Kao glupi idealist vidim svjetlo na kraju tunela
'Knjiga mrtvih' uvod u Eurokaz koji tematizira teatar i smrt
'Knjiga mrtvih' – posveta prijateljima i(li) rekonstrukcija Kugla glumišta
Iza kulisa uspjeha domaćih umjetnika
Zanima li svijet hrvatsko kazalište, drama i ples?
Oprostite, mogu li vam ispričati... u ZKM-u
Pričanje umjesto isprike u novoj predstavi Anice Tomić i Jelene Kovačić
Gordana Vnuk
Marin Blažević više ne vodi Teatar &TD

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici