Indeks profesionalnih dizajnera na webu

04.01.2008. Print | Pošalji link

Iako osnovano još prije 25 godina, Hrvatsko dizajnersko društvo i dalje je vjerojatno jedina ozbiljna strukovna udruga koja unatoč intenzitetu svojih aktivnosti nema vlastiti fizički prostor.

Uz to, gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da isto udruženje, čiji je cilj afirmacija i promicanje dizajnerskog stvaralaštva, sve do sada nije imalo ni funkcionalne i sadržajne web stranice. Riječima same predsjednice HDD-a Ire Payer, to je 'prava sramota', obzirom da je među četiristotinjak članova društva i popriličan broj web dizajnera. U polu-šali ipak će dodati kako je razlog tome taj što su dizajneri imali ambicioznu zamisao, i u posljednjih su godinu dana intenzivno radili na nečemu što će biti korisno i dizajnerima i svima koje dizajn zanima.

Nedavno predstavljeni portal dizajn.hr HDD je koncipirao u suradnji sa studiom Netipični d.o.o, a dizajn potpisuju Boris Barna i Vedran Gulin, obojica članovi društva. Dizajn.hr službena je stranica HDD-a, ali kao što se iz imena može naslutiti, i nešto mnogo više i ambicioznije od toga. Koncipiran je, naime, u skladu sa samim ciljevima društva, i problemima kojima se HDD posljednjih godina sve intenzivnije bavi. Prije svega je to, kaže Ira Payer, nedovoljna educiranost i informiranost o tome što se od dizajnera treba tražiti i može dobiti, i uopće nejasnoće oko područja kompetencije dizajnera.

Stranice s jedne strane nude vijesti i informacije iz šire shvaćenog područja dizajna, no, što je mnogo važnije, uloga im je i spajanje dizajnera s potencijalnim naručiteljima. Taj drugi dio, koji Ira Payer vidi kao svojevrsnog 'dizajn menadžera', je direktorij koji nudi informacije o članovima društva, pokazuje njihove portfolije, životopise, iskustva, kompetencije, nagrade i priznanja.

Potreba za takvim načinom pretraživanja proizlazi iz činjenice da je potražnja, posebno za grafičkim i web dizajnom, izuzetno velika. Naručitelji, međutim, često ne znaju kome bi se obratili, a najviše posla, kaže Ira Payer, dobivaju oni autori koji su su najprisutniji u medijima i najviše rade na svojoj promociji u javnosti. «Izuzev tih desetak dizajnera za koje su vjerojatno svi čuli, ima i jako puno drugih autora koji kvalitetno rade, koji ne dobivaju nagrade možda i zato što za to nisu zainteresirani pa ne šalju radove na natječaje, ali ih se svakako isplati angažirati. Ovdje su svi koji pripadaju profesionalnoj kategoriji ravnopravno zastupljeni – svi su na korištenje dobili svoju malu stranicu u kojoj mogu napisati sve što misle da je bitno za njihovu djelatnost, i gdje mogu pokazati izbor svojih radova. To je način da potencijalni naručitelj po profilu vidi koji bi mu autor najviše odgovarao». 

Novi portal sadrži i informacije o pojedinačnim područjima djelovanja dizajnera, te niz uputa koje su prije svega namijenjene potencijalnim naručiteljima. U osnovi, one se odnose na način na koji bi suradnja s dizajnerom idealno trebala funkcionirati, koje uvjete treba poštivati, do detalja poput uputa kako pripremiti 'brief' za dizajnera kojega se želi angažirati. HDD-u nije u cilju prezentirati isključivo dizajnerska imena. Mnogi od njih rade u sklopu studija, agencija, ili u timovima, pa je pitanje autorstva rijetko jednostavno i čisto. HDD, koji zastupa nekoliko stotina autora, ni dosad naručiteljima nije davao preporuke pojedinačnih autora ili studija, pa su stoga i u pretraživanju preko dizajn.hr-a u prvom planu ipak radovi, a ne imena. «Zbog toga smo ponudili tražilicu preko ključnih riječi. Naručitelj vrlo često zna samo da mu treba, primjerice, prospekt, web stranice ili katalog. Preko ključnih riječi pretraživač će izlistati primjere svih vrsta dizajnerskih proizvoda koji se mogu dobiti.» 

Dizajn portala potpisuju Boris Barna i Vedran Gulin. Tim je dugo s uredništvom radio na njegovom koncipiranju upravo zbog dvojake funkcionalnosti portala, koji bi s jedne strane trebao biti atraktivan i informativan, a s druge omogućiti širok, ali jasan uvid u ono što dizajneri mogu ponuditi. Ideja koja se u samom početku formirala bila je da stranice moraju biti 'očišćene od dizajna', odnosno da dizajn portala, kako kaže Gulin, ne smeta prezentaciji radova.

Većina komentara na dizajn.hr tiče se činjenice da je u cijelosti rađen u Flashu. Neki će reći da je to hrabar i ambiciozan potez, dok Gulin objašnjava kako je ta varijanta odabrana prije svega zbog ekonomičnosti i zbog jednostavnosti korištenja, što se prije svega odnosi na same dizajnere koji unutar portala uređuju svoje portfolije. «Jedan od velikih razloga zbog kojih smo uzeli Flash je upravo taj što nam on omogućava da unutar tog istog jednostavnog sučelja napravimo sve one radnje koje pojedini članovi moraju napraviti da bi uredili svoje portfolije na stranicama. Dokaz kako je to uspješno je činjenica da svi članovi, bez obzira razinu poznavanja korištenja interneta, rade to bez ikakvih dodatnih uputa. S druge strane, Flash omogućuje da se cijelo sučelje sažme u nekoliko stotina kilobajta, a da se naknadno učitavaju samo zatraženi tekstovi i slike».

Budući da vlastiti portfolio uređuju autori, uredništvo i administracija rasterećeni su velikog dijela posla, a dizajneri sami odlučuju na koji će način njihov rad biti prezentiran. Portfolio je uglavnom uski izbor onog najboljeg, jer da većina njih ima i vlastite stranice s mnogo više sadržaja. Novi portal im, kaže Vedran Gulin, omogućuje veću vidljivost, o čemu govori i podatak da su unutar nekoliko tjedana koliko portal postoji, mnogi dizajneri došli na prvu stranicu rezultata pretraživanja na googleu prema svom imenu upravo sa svojim portfoliom na dizajn.hr-u.

Koliko će dizajn.hr uistinu pomoći izjednačavanju vidljivosti razvikanijih i manje poznatih dizajnera i dizajnerskih studija, prema Gulinovom mišljenju, ipak u velikoj mjeri ostaje na samim autorima. «Teško je za reći, jer mislim kako su svi ti dizajneri koji su prisutniji u medijima ponajprije svjesni važnosti bivanja vidljivim. Upravo oni prvi su popunili svoje stranice. Dok mladi ne nauče kako se to radi, teško da će postojanje portala donijeti neku preveliku prevagu, ali mislim da je ovo dosta dobra prilika svima da budu ravnopravni». Promocija dizajn.hr-a zato je i bila zamišljena kao poziv dizajnerima na uključivanje u rad portala. Oko toga su trenutno najaktivniji Ira Payer kao glavna urednica, te Željko Serdarević i Dejan Kršić, a svi su ostali pozvani sudjelovati u obnavljanju sadržaja.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici