Uskoro miran, ali bučan prosvjed u Varšavskoj

18.01.2008. Print | Pošalji link

Nakon ne baš osobito dugog zatišja, saga o Cvjetnom trgu, odnosno o cijelom bloku između tog trga i Gundulićeve, počinje dobivati nova poglavlja.

Vjerojatno svjesni rastućeg nezadovoljstva građana, investitor i predstavnici vlasti ovih su dana u javnost lansirali vijest kako će zahvati biti nešto manji nego što je isprva planirano, to jest da će se graditi manje i podzemnih i nadzemnih etaža. Procedura se pritom nezaustavljivo nastavlja, pa je tako jučer Gradsko poglavarstvo usvojilo Detaljni plan uređenja bloka Trg Petra Preradovićeva – Preobraženska – Ilica – Gundulićeva – Varšavska.

Poučeni iskustvima s raznim ranijim obmanama koje su dolazile što od Grada, što od investitora, članovi Prava na grad i Zelene akcije odlučili su provjeriti istinitost tvrdnji o navodnom smanjivanju projekta. Spoznaje do kojih su pritom došli bile su, pak, izravan poticaj za akciju koja je danas izvedena u Varšavskoj ulici. Aktivisti Zelene akcije ondje su, naime, podigli improvizirani model ograde koja omeđuje prostor na kojem će se kopati jama za ulaz u novu garažu u bloku. Taj prostor nezanemarive veličine bit će, pak oduzet postojećoj pješačkoj zoni, što je i jedan od ključnih, iako nipišto ne i jedini element kojeg građanske inicijative smatraju posebno problematičnima u čitavom ovom projektu.

Naime, kako je medijima prenijela urbanistica Vera Petrinjak-Šimek iz Zelene akcije, uvidom u jučer doneseni Detaljni plan uređenja bloka utvrđeno je kako se, zapravo, ništa nije promijenilo u odnosu na prethodne prijedloge, te da "investitor i gradski dužnosnici bezočno lažu". Naime, "kvadratura koju je investitor planirao za natječajni rad arhitekta Podrecce ostala je identična". Dodaje i kako će se pod svim objektima u bloku kopati "jama od minus šest etaža, što znači da je kapacitet garaže ostao identičan", što znači da "sve katastrofalne činjenice koje smo imali prije godinu dana sada stoje u Detaljnom urbanističkom planu".

Arhitekt Mladen Škreblin osnovnu motivaciju gradskih vlasti za ovaj projekt vidi u daljnjoj garažizaciji grada, jer je, po njemu, "sve što se događalo u posljednjih godinu dana bilo usmjereno prema promjeni uvjeta ulaska u blokove". Projekt na Cvjetnom trgu trebao bi se pritom početi realizirati ovog ljeta, a isti se scenarij planira i za još šesnaest donjogradskih blokova.

Mirjana Krizmanić, iako članica Urbanističkog savjeta Zelene akcije, ovom se prilikom na čitavu situaciju osvrnula iz perspektive svoje matične, psihološke struke, ističuči kako "u velikom gradu pješačka zona uvelike određuje kvalitetu života, pa svatko tko zbog privatnih interesa smanjuje pješačku zonu smanjuje i tu kvalitetu". Nadalje, navodi kako su tvrdne o smanjenju garažnih mjesta ispod Cvjetnog trga "lažni, ali i besmisleni, jer je i jedan jedini dodatni automobil u Gundulićevoj previše, što će se vidjeti kad se otvori garaža u Tuškancu, pa cijeli promet u Ilici zbog bude zaustavljen zbog preopterećenja".

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević pojasnio je, pak, kako se današnjom akcijom "na simbolički način htjelo pokazati ulazno-izlaznu rampu koju HOTO grupa namjerava izgraditi u Varšavskoj ulici, te tako oduzeti dio pješačke zone, što je nedopustivo". Jer, nastavlja Tomašević, "prema važećem GUP-u, kopanje rampi moguće je samo ako je riječ o javnom interesu, a uzimanje pješačke zone, kao javnog prostora Grada Zagreba, za privatni shopping centar nikako ne može biti javni interes". Kako bi konačnu odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju Detaljnog plana uređenja bloka Trg Petra Preradovićeva – Preobraženska – Ilica – Gundulićeva – Varšavska trebala donijeti Gradska skupština na sjednici 31.01.2008., Zelena akcija i Pravo na grad pozivaju građane na "miran, ali bučan prosvjed", koji će se održati 26.01.2008. u 11 sati u Varšavskoj ulici.

A već prije tog prosvjeda, Pravo na grad i Zelena akcija planiraju još neke konkretne korake. Konkretno, riječ je o prijavi urbanističkoj inspekciji, s obzirom da GUP dozvoljava rampe samo u slučaju javnog interesa, a stambeno-poslovni kompleks to nije. Nadalje, bit će podnesena i kaznena prijava Državnom odvjetništvu protiv Doris Kažimir, pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, jer je, suprotno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, izradila nove konzervatorske podloge, te pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje Ivice Fanjeka, jer je takve konzervatorske podloge primijenio u prostornim planovima, čime su počinili kazneno djelo dovođenja kulturnog dobra u izravnu opasnost. Naposljetku, Savjetu za prostorno uređenje Vlade RH bit će upućen zahtjev za raspravom o planovima izgradnje u zagrebačkim donjogradskim blokovima.

U međuvremenu, ako ste i sâmi nezadovoljni idejom da u srcu zagrebačke gradske jezgre niknu još jedan shopping centar i velika javna garaža, umjesto da se ondje uredi prostor od javnog interesa, budite 26.01.2008. u 11 sati u Varšavskoj ulici. Zviždaljke, bubnjevi, ali i vaši glasovi, i to i u prenesenom, ali i doslovnom smislu, trebali bi biti temeljno sredstvo kojim će se gradsku vlast još jednom pokušati upozoriti da su građani sve manje spremni tolerirati samovolju onih koji bi primarno trebali služiti upravo njima, a ne vlastitim interesima.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!
'Mutna' - flaširana voda s netaknutog vrela prevare
Ljuština aktivistima: Ja mogu proizvesti vodu, a vi samo mulj!
Forum Zagreb o gradskim trgovima
Što se događa s našim trgovima?
Akcija Pravo na grad u posjeti Kulmerovim dvorima i obitelji Todorić
Kulmerovi dvori - nekategorizirani hotel?!
O globalizaciji na izložbi 'Interzone'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici