Močvara (ne)će biti deložirana?!

22.01.2008. Print | Pošalji link

Prošli tjedan javnosti je predstavljen izvještaj koji sumira cjelogodišnji rad Povjerenstva za kontrolu prostora u vlasništvu Grada Zagreba.

Taj izvještaj promptno je usvojilo i Poglavarstvo, dok su se mediji odmah raspisali kako je, zapravo, riječ o svojevrsnom popisu za deložaciju niza sadašnjih korisnika gradskih prostora.

Na popisu se, između ostalih, našao i klub Močvara, odnosno Udruženje za razvoj kulture – skraćeno URK, koje upravlja sâmim klubom, ali i cjelokupnim prostorom bivše tvornice Jedinstvo. Na račun URK-a pritom je iznesen niz optužbi, od toga da bez dozvole Grada koristi spomenuti prostor, preko toga da je ta udruga samo paravan za biznis, a ne neprofitna organizacija u kulturi, te da je, općenito, čitavo poslovanje URK-a u tom prostoru protuzakonito.

Odgovor prozvanog URK-a, ali i Saveza za Centar za nezavisnu kulturu i mlade, koji koordinira programe u Jedinstvu, nije trebalo dugo čekati. U ime tih organizacija Emina Višnić i Kornel Šeper odbacili su sve optužbe Povjerenstva. Pritom su osobito nezadovoljni činjenicom da im gradske vlasti nisu bile spremne dati na uvid sporni izvještaj, ključne točke kojeg je predsjednik Povjerenstva Zdravko Čokić prethodno spremno iznosio i komentirao u medijima. Emina Višnić, pak, ističe da su prozvane organizacije, za razliku od Grada, djelovale posve transparentno. Prema njoj, "Povjerenstvo je imalo sve relevantne informacije – dobili su svu traženu dokumentaciju, a gradski su uredi svih ovih godina upoznati sa situacijom u Jedinstvu". Ukratko, "Grad ima sve dokumente, koji se i pravno i zdravorazumski mogu tumačiti na način da za sve ovo postoje dozvole".

S obzirom da je, dakle, Gradu sve oko Močvare i Jedinstva već odavno poznato, postavlja se pitanje zbog čega je upravo sada došlo do ovakvog udara na URK i Savez za Centar za nezavisnu kulturu i mlade. Višnić iz načina na koji je sastavljen sporni izvještaj, te "selektivnog i tendencioznog pristupa dokumentaciji" izvodi zaključak kako se ovdje "pokušalo odgovornost Grada za ovaj slučaj prebaciti na korisnike".

Kornela Šepera zapala je, pak, dužnost da demantira glavne točke gradske optužbe. Za početak, on tvrdi kako nije točna konstatacija kako URK bez dozvole koristi prostor cijele bivše tvornice Jedinstvo, s obzirom da je ta udruga 2003. godine, i to na prijedlog Gradskog ureda za kulturu, preuzela brigu o cijelom prostoru i od tada podmiruje sve komunalne i režijske troškove. Nakon niza URK-ovih zahtjeva i daljnjih preporuka, Gradski ured za upravljanje imovinom je početkom 2005. donio prijedlog Zaključka o produženju korištenja dvorane kluba Močvara, te o dodjeli prostora susjedne velike dvorane i male dvorane na katu, što je kasnije potvrdio i pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Pavle Kalinić čim je stupio na svoju dužnost. No, ni nakon toga ugovor s URK-om nije produžen. Ipak, Šeper upozorava da taj ugovor nije niti raskinut, iz čega slijedi da je on formalno-pravno i dalje na snazi.

Povjerenstvo je ustvrdilo kako URK nije neprofitna organizacija u kulturi, čime krši Zakon o udrugama, te da preko svog Trgovačkog društva Močvara d.o.o. nezakonito djeluje u gradskom prostoru. Šeper, pak, odgovara kako Povjerenstvo ne razlikuje djelatnost URK-a kao neprofitne organizacije od djelatnosti trgovačkog društva Močvara d.o.o. Naime, u skladu sa Zakonom o udrugama, URK ne može obavljati profitnu ugostiteljsku djelatnost, te je u tu svrhu formirano trgovačko društvo, čiji se sav prihod, sukladno istom zakonu, ulaže u programe i održavanje prostora. Obavljanje ugostiteljske djelatnosti u prostorima kluba regulirano je, pak, odobrenjem Gradskog ureda za upravljanje imovinom.

Kao ključni dokaz navodnog nezakonitog poslovanja u Močvari i Jedinstvu, Čokićevo povjerenstvo navodi kako URK daje dio prostora u zakup tvrtki Core Media d.o.o. Šeper na to odvraća kako je ovdje riječ samo o sponzorskom ugovoru, koji ne samo da ne podrazumijeva, nego i izričito onemogućuje zakup prostora. Naime, ugovorom je jasno definirano ograničeno korištenje prostora, a sva sredstva dobivena tim sponzorstvom namijenjena su isključivo ulaganju u infrastrukturu radi unapređenja uvjeta održavanja kulturnih programa i podmirivanja tekućih režijskih troškova. To, pak, znači da su sva tako prikupljena sredstva uložena u održavanje i uređenje gradske imovine, kako ona ne bi i dalje propadala.

Grad, nadalje, tvrdi kako se, citiramo, "u prostoru Močvare niotkuda pojavljuje i korisnik Savez za Centar za nezavisnu kulturu i mlade", koji je navodno investirao u uređenje Jedinstva. U ime Saveza, taj navod opovrgava Emina Višnić, koja tvrdi kako uređenje nije financirao Savez, nego URK, dok Savez u Jedinstvu djeluje isključivo kao koordinator i organizator, kako svojih, tako i programa drugih organizacija.

Nakon svega, postavlja se pitanja je li u ovoj situaciji, zapravo, riječ o pokušaju Grada da izbaci URK iz Močvare i Jedinstva, što je predsjednik Povjerenstva za kontrolu prostora u vlasništvu Grada Zagreba Zdravko Čokić i javno iznio u svojim medijskim istupima. Emina Višnić ne strahuje od mogućnosti realizacije takvog scenarija, dok je Kornel Šeper ipak nešto manje optimističan. Jer, "URK se našao na popisu udruga koje treba izbaciti iz prostora, s ograničenjem da bi zbog javnog interesa trebalo pronaći kompromisno rješenje". U svjetlu dugogodišnjeg iskustva u odnosima s Gradom, Šeper ne isključuje mogućnost da je krajnji cilj izbacivanje iz prostora, "ali se, s obzirom na javni interes, to želi napraviti na neki suptilniji načina, a ne preko noći".

Koliko god motivi gradskih vlasti za posljednje događaje bili nejasni, Emina Višnić ipak im je u ime svog Saveza i URK-a uputila četiri vrlo konkretna zahtjeva – novi službeni izvještaj Povjerenstva, iz kojeg će se ukloniti netočnosti, produljenje ugovora o korištenju prostora za URK-ov klub Močvara, nastavak gradskih investicija u prostor bivše tvornice Jedinstvo i osnivanje ustanove Centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Podsjetimo, osim prvog zahtjeva, svi ostali ponavljaju se još od 2003. godine i Deklaracije nezavisne kulture i mladih, koju je tada, uoči posljednjih lokalnih izbora, potpisao i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić. Od toga u međuvremenu nije bilo ništa.

Jer, dok s jedne strane Grad na svojim službenim stranicama navodi pretvaranje hale Jedinstvo u multimedijalni centar kao treći najvažniji gradski projekt investicija u kulturi, istovremeno po tom pitanju ne poduzima konkretne korake. Umjesto toga, u taj projekt investira URK, kojem se, kao nagradu za ulaganje u prostor, prijeti deložacijom.

Zvuči nevjerojatno, ali, u gradu u kojem očito ne postoji komunikacija i koordinacija između različitih upravnih tijela to nas, nažalost, i ne bi trebalo previše čuditi. Odgovor na pitanje hoće li se Močvara zatvoriti ili ne, dao je Pavle Kalinić u veljači prošle godine, izjavivši, citiramo, "Neće se Močvara nikad zatvoriti. Nikad. Točka!" Pitanje je samo da li se on toga još uvijek sjeća.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Gasi li se Močvara?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici