Hoće li Bandić čuti buku iz Varšavske?

25.01.2008. Print | Pošalji link

Kako Grad intenzivira svoje akcije usmjerene prema realizaciji projekta uređenja stambeno-poslovne zone unutar bloka između Trga Petra Preradovića i Gundulićeve ulice, tako se intenziviraju i građanske akcije.

Protivnici tog projekta, okupljeni oko Zelene akcije i Prava na grad, ulaze u drugu fazu svog javnog djelovanja. Naime, iako su dosad višekratno organizirali razne prosvjedne akcije, u njima su uglavnom sudjelovali volonteri. Sada se, međutim, namjerava aktivnije uključiti i građane u prosvjede protiv sprege gradske uprave i privatnog kapitala, prvi konkretan primjer čega će biti sutrašnji (26.01.2008.) "miran ali bučan prosvjed".

Mjesto nije odabrano slučajno, s obzirom da se upravo ondje planira izgraditi ulazno-izlazna rampa, koja bi vodila u garažu ispod bloka između Cvjetnog trga i Gundulićeve. Time se, ističu organizatori, gradskom prostoru oduzima dio pješačke zone, što je, prema važećem Generalnom urbanističkom planu, dozvoljeno samo u slučajevima od javnog interesa. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević, pak, ističe da "prolaz kroz trgovačko-poslovno-stambeni kompleks u privatnom vlasništvu nikako ne može biti pješačka zona i javni prostor, jer je riječ o visoko kontroliranom prostoru, koji je kontroliran od vlasnika i u kojem nema nekih osnovnih sloboda, kao  što su sloboda okupljanja, govora, pa čak i fotografiranja, s obzirom da one ovise isključivo o volji vlasnika".

U izvrtanju teza, kojima vrlo često pribjegavaju i gradska vlast, i privatni investitor, aktiviste Zelene akcije i Prava na grad optužuje se, između ostalog, da se protive gradnji javnih garaža i, slijedom toga, rješavanju problematične prometne situacije u Zagrebu. Tomislav Tomašević, međutim, demantira takve optužbe, te pojašnjava kako nisu protiv svih javnih garaža, nego samo onih u centru grada, koje u ionako zakrčen i zagušen centar dovode još više automobila. Umjesto toga, zalaže se za garaže na obodu centra, koje bi ionako bile pet do sedam minuta hoda od samog najužeg središta grada.

Najavljeni prosvjed odmah je pokušala iskoristiti jedna opozicijska stranka, koja na taj način želi prikupiti pokoji politički bod među građanima nezadovoljnima Bandićevom upravom. No, organizatori skupa rezolutno odbijaju bilo kakvo povezivanje s dnevno-političkim interesima, poručujući kako "neće dopustiti promociju bilo koje stranke, a isticanje bilo kakvih stranačkih obilježja shvatit će se kao nekorektnost i izraz neprijateljstva prema ovoj građanskoj inicijativi".

"Miran ali bučan prosvjed" zakazan je za 26.01.2008. u 11 sati u Varšavskoj ulici. Gradonačelnik Bandić također će biti u blizini, ali u kontekstu koji s ovom inicijativom nema nikakve veze. Naime, slučajno ili ne, istovremeno s prosvjedom, na Cvjetnom trgu istovremeno će se odvijati program akcije "Zajedno za ergelu Lipik". Ona će, pak, građane pokušati privući, ali i odvući iz Varšavske programom u kojem sudjeluju zvijezde i zvjezdice poput Josipa Katalenića, Jacquesa Houdeka, Žanamari Lalić, Ivane Kindl a naći će se tu i uz rečenu lokaciju donedavno na više načina povezivana Vlatka Pokos.

I dok ovdje možemo još govoriti o slučajnosti, potez investitora Tomislava Horvatinčića, koji je također u istom terminu sazvao konferenciju za medije, očito je još jedan pokušaj ometanja nastojanja Prava na grad i Zelene akcije. Prosvjed će, međutim, usprkos tome biti održan, a u sklopu njega će Šime Strikoman iz zraka snimiti milenijsku fotografiju, na kojoj će se vidjeti građani koji drže slova, koja, pak, daju određenu, zasad neotkrivenu poruku gradskim vlastima. Osim toga, građane se poziva da ponesu bubnjeve, lonce i sve što može proizvoditi buku, kojoj će ritam davati Zli bubnjari i Bubnjarska radionica.

Okupljanje u Varšavskoj organizatori najavljuju kao svojevrstan "prosvjed upozorenja", nakon kojeg, u slučaju da Gradska skupština sljedeći tjedan usvoji Detaljni plan uređenja bloka na Cvjetnom trgu, uskoro slijedi i novi, veći prosvjed na nekom od središnjih gradskih trgova.

Kako bi se vlast što jasnije upozorilo da Zagrepčani ne kane šutke promatrati devastaciju gradske jezgre, bilo bi dobro da se oni koji su na istoj liniji razmišljanja sa Zelenom akcijom i Pravom na grad, okupe na prosvjedu u što većem broju. Priređivači ih stoga pozivaju ne samo da dođu u Varšavsku, nego i stvore buku koju se gradonačelnik neće moći praviti da nije čuo.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!
Zelena akcija objavila publikaciju 'Kakav grad želimo?'
Kakav grad želimo?
'Mutna' - flaširana voda s netaknutog vrela prevare
Ljuština aktivistima: Ja mogu proizvesti vodu, a vi samo mulj!
Forum Zagreb o gradskim trgovima
Što se događa s našim trgovima?
Akcija Pravo na grad u posjeti Kulmerovim dvorima i obitelji Todorić

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici