Održan miran ali bučan prosvjed u Varšavskoj ulici!

26.01.2008. Print | Pošalji link

Dok u nekim europskim zemljama postoji razvijena kultura javnog prosvjedovanja, hrvatski građani prosvjede, ako već moraju, radije gledaju na televiziji iz svojih naslonjača.

Eventualno ih postrance promatraju kao neki "freak show". Ozbiljno prosvjedovanje u Zagrebu se događa iznimno rijetko, i to tek kad ljudima zaista prekipi. Bilo koja vlast, protiv čijih se postupaka na javan način prosvjeduje, ne bi trebala biti arogantna i ravnodušna prema reakcijama koje je izazvala. Vrijedi to i za današnji "Miran ali bučan prosvjed", što su ga u Varšavskoj ulici organizirale Zelena akcija i Pravo na grad. Okupilo se tamo, prema procjeni policije i organizatora, više od tri tisuće građana, što je brojka koja se Zagrebu na žalost rijetko događa, a u ovom stoljeću, ovo je bio prvi put.

Stvar je tim ozbiljnija, uzmemo li u obzir da je bila riječ o za našu sredinu krajnje nekonvencionalnom skupu, na kojem nije bilo nikakvih govorancija, a isticanje stranačkih simbola već je u startu bilo proglašeno izričito nepoželjnim. Umjesto toga, punih sat i pol, gotovo su svi sudionici bubnjevima, kantama, loncima, zviždaljkama i svime što im se našlo pri ruci stvarali buku, koja je govorila više od bilo kakvih riječi. Sa skupa je tako odaslana samo jedna riječ stvorena velikim transparentima vidljivim iz zraka. Kratko i jasno: Odustanite!

Organizatori su, naravno, bili i više nego zadovoljni, pogotovo zato što je ovo, zapravo, bio tek svojevrstan prosvjed upozorenja. Vera Petrinjak Šimek iz Zelene akcije bila je zadovoljna odazivom, a posebno činjenicom da su se građani odazvali u velikom broju, i vlastitim alatima sudjelovali u bučnom protestu. «Ovo je protest kojim najavljujemo svoj veliki protest na Trgu bana Josipa Jelačića, u slučaju da se 31. siječnja usvoji dubiozni i suspektni detaljni plan uređenja ovog bloka.»

Gradonačelnik Milan Bandić, jedan od prvih kojem je prosvjedno bučanje bilo upućeno, zvukove iz Varšavske nije mogao ne čuti, s obzirom da se na obližnjem Trgu Petra Preradovića družio s lipicancima. Osim njega, buku je čuo i Tomislav Horvatinčić, koji je, neposredno nakon prosvjeda, održao konferenciju za medije u dvorištu uz bivše Kino Zagreb. Tamo nije mogao doći bilo tko, s obzirom da je pet-šest zaštitara temeljito kontroliralo tko ulazi u taj prostor, koji, dakle, očito nije javni, nego privatni.

Uz objašnjavanje kako su, između ostalog, i restorani i dućani elementi od javnog interesa u njegovom projektu uređenja bloka, veliki poduzetnik obrušio se i na članove Prava na grad i Zelene akcije, optužujući ih da su vođeni privatnim interesima, poput navodnog ilegalnog dilanja poslovnim prostorima. Tu, međutim, nije bio konac Horvatinčićevim dubiozama, od kojih je svakako najveća kako on uživa podršku 750.000 građana Zagreba. Do te brojke Horvatinčić je došao sljedoćom matematičkom operacijom. Otprilike ukupan broj od milijun građana Zagreba, minus 55.000 potpisa protiv devastacije donjogradske jezgre, jednako 750.000 građana za Hotov plan. Logično, zar ne?

Hoće li današnji «Miran ali bučan prosvjed» imati rezultata, i je li njegovu poruku čuo gradonačelnik Zagreba, inače rođen u Donjim Mamićima, u zaseoku Cerov Dolac, odnosno na Bandić Brigu, vidjet ćemo. 31. siječnja 2008. kada se odlučuje o daljnjoj sudbini najužeg centra grada nije daleko.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!
'Mutna' - flaširana voda s netaknutog vrela prevare
Ljuština aktivistima: Ja mogu proizvesti vodu, a vi samo mulj!
Forum Zagreb o gradskim trgovima
Što se događa s našim trgovima?
Akcija Pravo na grad u posjeti Kulmerovim dvorima i obitelji Todorić
Kulmerovi dvori - nekategorizirani hotel?!
O globalizaciji na izložbi 'Interzone'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici