Bandić zatvara Močvaru 11. svibnja!

11.03.2008. Print | Pošalji link

Kolike su zasluge kluba Močvara za urbanu kulturu Zagreba u proteklih devet godina vjerojatno nikom razumnom ne bi trebalo posebno objašnjavati.

No, razuma, čini se, itekako nedostaje u gradskim strukturama vlasti, koje već niz godina prema Močvari vode, blago rečeno, proturječnu politiku. S jedne strane, Ured za kulturu sustavno, iako ne i osobito izdašno, financijski podupire programe u tom klubu. Istovremeno, međutim, Ured za imovinsko-pravne odnose i imovinu Grada već pet godina, usprkos preporuci prvospomenutog Ureda, Močvari ne produžuje ugovor o najmu gradskog prostora u bivšoj tvornici Jedinstvo.

Kako ističe voditelj promotivnih aktivnosti Močvare Božo Markulinčić, bez obzira na višekratno javno apeliranje na rješavanje odnosa između Močvare i Grada, pomaka nema. Jer, usprkos kontinuiranim nastojanjima da se problemi riješe, nuđenju konkretnih rješenja i pokušajima uspostave partnerskih odnosa, predstavnici Močvare i dalje nailaze samo na "ignoriranje, opstrukciju i lažna obećanja od strane Grada".

Kornel Šeper, predsjednik URK-a, odnosno Udruženja za razvoj kulture, koje upravlja Močvarom, tvrdi kako je nedavno tendenciozno izvješće Povjerenstva za kontrolu prostora u vlasništvu Grada Zagreba bilo kap koja je prelila čašu. Izvješće, koje Šeper naziva "amaterskim, netočnim i zlonamjernim", iskorišteno je za niz neutemeljenih javnih napada na URK i Močvaru, a na osnovu njega bez ikakvih je argumenata predložena čak i deložacija kluba. Kako Grad nije reagirao na službeni zahtjev za ispravkom tog izvješća, u URK-u zaključuju kako "ne samo da Grad nije zainteresiran za postojanje Močvare, nego je ovdje riječ i o strategiji ignoriranja i pokušaja delegitimiranja kluba u javnosti". U takvim uvjetima URK-ovci smatraju da im je nemoguće nastaviti s radom, te su stoga odlučili zatvoriti klub.

Službeno je objavljen i datum zatvaranja Močvare – posljednji koncert u klubu održat će se 11.05.2008., nakon čega Močvara zatvara vrata, ako ne zauvijek, onda barem do daljnjega. Kornel Šeper pritom iznosi i jasne preduvjete koji će morati biti ispunjeni prije eventualnog ponovnog otvaranja – potpisivanje novog, višegodišnjeg ugovora o korištenju prostora, te ispravak netočnog izvješća Povjerenstva za kontrolu prostora u vlasništvu Grada Zagreba.

Do datuma zatvaranja klub će, međutim, raditi punom parom, i to ne samo zato da bi se u potpunosti iskoristila ne osobito spektakularna financijska programska sredstva dobivena od Grada za ovu godinu. Jer, ako se Močvara već mora zatvoriti, URK je odlučio to učiniti u velikom stilu. Tijekom sljedeća dva mjesta bit će održan niz kulturnih događaja, među kojima je svakako najatraktivnije gostovanje sastava Einstürzende Neubauten na deveti rođendan Močvare, 15.04.2008. Na podiju kluba izredat će se nakon toga i Hladno pivo, TBF i američki bend Shellac, a posljednja večer u klubu proteći će 11.05.2008. u znaku koncerta grupe Let 3.

S obzirom da uz Močvaru u susjednom prostoru unutar bivše tvornice Jedinstvo djeluje i Privremeni ilegalni centar za kulturu i mlade, zatvaranjem kluba upitnom postaje i budućnost tog centra. Kornel Šeper, međutim, smatra kako je ovdje riječ o pitanju koje ne mora nužno imati veze s Močvarom. Naime, "Gradu je poslan prijedlog rješavanja tog prostornog problema, i sada se čeka da Grad reagira konkretnim potezima".

Poznavajući navade sadašnjih gradskih vlasti, reakcije po tom pitanju vjerojatno neće biti. No, kad je riječ o Močvari, Božo Markulinčić je uvjeren da će zatvaranje kluba ipak isprovocirati neko konkretnije izjašnjavanje Grada, jer će vlastodršci "biti dovedeni u situaciju da će se morati javno, a ne samo deklarativnim obećanjima, opredijeliti žele li Močvaru, i iza toga stati konkretnim djelima, ili otvoreno reći da ovom gradu ne treba Močvara".

Moglo bi se pomisliti kako je najava zatvaranja Močvare potez očajnika, kojim se želi natjerati Grad da konačno riješi sve nagomilane probleme. No, u URK-u ističu kako je odluka o zatvaranju definitivna, čak i ako unutar sljedeća dva mjeseca bude uspostavljena neka kvalitetnija komunikacija s Gradom. Razlog tome je činjenica da "zatvaranje i ponovno otvaranje kluba nije jednostavno, s obzirom da se uopće nisu ni počeli ugovarati programi koji bi se realizirali nakon 11. svibnja". Tihi kulturocid koji već godinama sustavno provodi gradska uprava, predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, za dva će mjeseca, dakle, rezultirati i nečime što se, bez imalo pretjerivanja, može nazvati sramotom za kulturu u Zagrebu. Jer, Močvara je u prethodnih devet godina ostavila neizbrisiv trag u našem kulturnom prostoru, a njezino zatvaranje ostavit će prazninu koju će biti vrlo teško ponovno ispuniti.

Ili Bandić i ekipa misle da su cajke i novi primitivizam koji žestoko zahvaća grad dostojna zamjena za urbanu scenu koju ovaj prostor polako ali sigurno iz dana u dan nepovratno gubi. Nekoć su tu scenu činile brojne subkulture, danas je pak najčešći i vrlo tužan prizor gledati mlade kako na svojim skupim mobitelima raspaljuju turbo-folk narodnjake. Građanima ovog sistematski poseljačenog grada ne preostaje drugo, nego tijekom narednog 61 dana posjećivati programe u Močvari, dok još traju. A, nakon toga, svoje mišljenje o gradskoj kulturi moći će dati sljedeće godine na lokalnim izborima.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Nakon dulje pauze, otvara se Močvara
Močvara se ponovno otvara!
Močvari je kraj!
Kornel Šeper: Grad lažnim izjavama i tužbama dotjerao Močvaru do kraja
Močvara se zatvara u svibnju!
Močvara (ne)će biti deložirana?!
Gasi li se Močvara?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici