Nikša Sviličić tvrdi da nije dio ni jednog filmskog klana!

07.05.2009. Print | Pošalji link

Do prije dvije godine akronim HAVC nije uopće postojao, a danas se iza njega krije budućnost hrvatske kinematografije.

Riječ je o Hrvatskom audiovizualnom centru, koji je osnovan nakon što je Sabor, na prijedlog Biškupićeva ministarstva i struke, usvojio Zakon o audiovizualnim medijima, laički i opravdano nazivan Zakonom o filmu. U tom dokumentu je HAVC-u namijenjena ključna uloga u kreativnom i financijskom menadžmentu domaće kinematografije, a mjesto ravnatelja ove institucije sa sobom nosi i potencijalno veliku moć u nacionalnoj kulturi.

Naravno, HAVC je još uvijek nešto u nastajanju, a temelje je postavio producent Albert Kapović, koji je prošle godine iznenada preminuo i tako je glavni državni filmski institut ostao bez voditelja. Kapović je bio iskusan producent, znao se sa svima, što svakako pomaže pri vođenju nečega poput HAVC-a, gdje se križaju brojni osobni, ali i umjetnički interesi. Zato je predstavljalo iznenađenje kada je za Kapovićevog nasljednika izabran Nikša Sviličić, prilično nepoznat u filmskoj branši i bez ikakvih značajnijih radova.

S druge strane, na natječaju nije bilo ozbiljnijih kandidata, a Sviličićeve obrazovne reference izgledaju više nego zadovoljavajuće: diplomirao je sredinom devedesetih režiju na Akademiji dramskih umjetnosti, ali i novinarstvo na Političkim znanostima te informacijske znanosti na Filozofskom, iz kojih ima i doktorat. U neočekivanom spletu okolnosti, Sviličića je baš njegovo relativno neiskustvo sa snimanjem filmova potaknulo da se kandidira za ravnatelja HAVC-a: «Izabran sam u kvoti HAVC-a 2007. godine za financiranje mojeg prvog filma. Tako sam ušao u sustav. Tada sam se susreo po prvi put s Albertom Kapovićem, te kroz razgovore s njime shvatio u kakvoj se poziciji nalazi ravnatelj.»

Sviličić je nakon desetljetne konzultantske karijere izvan filmske branše odlučio snimiti svoj prvijenac, «Vjerujem u anđele», a to iskustvo ga je osvijestilo u vezi mnogih problema s kojima se filmski autori susreću. Na osnovu toga je sastavio program od jedanaest točaka, zahvaljujući kojemu je izabran, a jedna od njih je i veća suradnja s lokalnom zajednicom na terenu: «Mislim da je ta opcija nedovoljno iskorištena kod nas, a to govorim zbog mojeg osobnog iskustva. Snimajući svoj prvi film u Komiži na Visu shvatio sam da ga nikada ne bih dovršio bez suradnje i suglasja stanovništva i lokalne uprave.»

Svoje motive za vođenje HAVC-a Sviličić, koji inače nije u rodu s poznatijim Ognjenom, objašnjava kombinacijom općeg i osobnog interesa: «Nakon što je gospodin Kapović preminuo, a HAVC se našao u vakuumu, učinilo mi se da bih mogao učiniti nešto za hrvatski film. Također, sve što posijem kao ravnatelj HAVC-a moći ću kasnije žeti kao filmski autor.» Ipak, činjenica da će Nikša Sviličić ove godine u Puli prikazati svoj prvijenac, i to oko mjesec dana nakon što službeno preuzme mjesto prvog činovnika hrvatske kinematografije, znači da će se tijekom svojeg mandata morati odreći snimanja filmova, zbog sukoba interesa. Također će biti upitno i smije li se Nikša Sviličić nakon što u budućnosti napusti HAVC odmah prijaviti na njihov sljedeći natječaj za financijsku potporu: «Svjestan sam toga i to mi je bio kamen spoticanja kada sam se prijavljivao na natječaj. S druge strane, proteklih 15 godina sam se bavio menadžmentom, a ovako se opet mogu vratiti među filmaše i biti puno više u cehu. To mi je sasvim dovoljno za sada.»

Jedan od trenutnih prijepora među domaćim filmskim radnicima i autorima jest onaj o međunarodnim koprodukcijama. Jedna strana ih smatra nužnima za međunarodni proboj filmova iz regije, dok drugi prigovaraju tematskoj uniformnosti takvih filmova, koji se većinom bave magičnim divljim Balkanom ili tamnim vilajetima. Novi ravnatelj HAVC-a diplomatski traži srednji put, pa se izjašnjava za koprodukciju, ali koja ne smije ugrožavati autorski integritet projekta. Kao čovjek koji dolazi izvan filmske branše na ključno mjesto u njoj, Sviličić se suočio i s nekoliko negativnih reakcija, koje mu za sada ne smetaju, jer planira svima dokazati suprotno: «kakva bi reakcija javnosti bila da je izabran netko koga svi znaju i tko je sa svima povezan? Meni je kompliment što me se iščitava kao nekoga sa strane, jer to znači da nisam dio nekakvog klana.»

Trenutno financijsko stanje HAVC-a nije zavidno, a s obzirom na opću ekonomsku situaciju, Sviličića će očekivati težak posao popunjavanja rupa o filmskom proračunu. U vremenima krize uvijek prvo stradaju oni manji, a i kako je novi ravnatelj čovjek klasičnog filma, razloga za brigu možda trebaju imati eksperimentalni ili dokumentarni filmaši. Sviličić demantira: «Cjelovečernji igrani film je uvijek perjanica jedne kinematografije i o njemu se najviše piše. No, moja uloga ravnatelja je razvijati sveukupnu hrvatsku audiovizualnu kulturu, a i eksperimentalni i animirani filmovi su pokazatelj habitusa jednog naroda.»

Još jedna vječna dvojba hrvatske kinematografije je kako natjerati domaću publiku u kina, iz kojih je masovno izbjegla devedesetih godina. Istovremeno s gubitkom ugleda među sunarodnjacima, domaći su filmovi bili jako dugo, a većinom opravdano, ignorirani u inozemstvu i na važnim filmskim festivalima, na kojima danas, primjerice, Rumunji žare i pale. Sviličić smatra kako festivalski uspješan film može i treba ujedno biti i komercijalni hit, te da mu je cilj na tržište izbaciti, ako je potrebno, i manji broj filmova, ali kvalitetnih.

Mjesto ravnatelja HAVC-a svakako je ono pravo za svakoga tko želi dugoročno utjecati na razvoj hrvatske kinematografije. Nikša Sviličić u njoj za sada nije ostavio traga, pa čak ni još neprikazanim prvijencem, no nakon četiri godine mandata i vođenja HAVC-a, nekakav trag će biti nužan. Ako ga ne ostavi, to će biti jasan pokazatelj neuspjeha, no u ovom slučaju neuspjeh jednog čovjeka značit će i štetu za cjelokupni hrvatski film. U svakom slučaju, od 1. lipnja 2009. ćemo znati više, nakon što se s riječi prijeđe na djelo.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Film 2009.
Vjerujem u anđele - Nikša Sviličić
Završio Pula film festival 2009.
Pula Film Festival raspodijelio nagrade bez kalkuliranja
Pula film festival nudi ove godine čak 10 domaćih igranih filmova!
Počinje Pula film festival 2009.
Nikša Sviličić - novi direktor HAVC-a
Ministarstvo kulture - nije bitno tko snima film
Božo Biškupić: Svejedno je hoće li film snimati Marko ili Janko

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici