I ti možeš sudjelovati u nogometnom kazalištu Montažstroja

16.02.2009. Print | Pošalji link

Misliš da znaš plesati? Misliš da ti dobro pristaju kockice? Provjeri koliko si uistinu fit i poboljšaj svoj lifestyle u svakom pogledu! Znoji se za Hrvatsku, ali i za sebe!

Ovi slogani zapravo su poziv na audiciju za novi projekt izvedbene skupine Montažstroj naslova 'Srce moje kuca za nju'. U suradnji s Plesnim centrom Tala, Borut Šeparović odlučio je sa ženskim izvođačima rekreirati povijesnu nogometnu utakmicu između reprezentacija Engleske i Hrvatske, koju je Hrvatska dobila. Za okupljanje dostojne hrvatske ženske reprezentacije organizira se velika audicija s prvim kvalifikacijskim ciklusom 21. i 22. veljače 2009. u 9 sati u prostorijama kina Europa. Prije toga se mogu i prijaviti na web stranici www.srcemoje.tv.

Projektom 'Srce moje kuca za nju' Montažstroj i Borut Šeparović vraćaju se svojim korijenima, jer su prije točno dvadeset godina i počeli raditi pod samonametnutom etiketom „nogometnog kazališta“. Međutim, tada su to bili mladi muškarci, zaista zaljubljeni u nogomet i izvedbu, dok Šeparović danas ponovno za neku vrstu nogometnog kazališta traži ženske osobe starije od 16 godina bez obzira na nacionalnost ili kondicijsku pripremljenost, ali koje su spremne izaći iz zaleđa. No, poveznica između nekad i sad ipak postoji, a to je da nogometno kazalište uvijek jest i političko jer nogomet supstituira puno toga – od frustracija do nacionalnog ponosa. 'Srce moje kuca za nju', rekonstrukcija uz real live zvuk televizijskog prijenosa utakmice, trebala bi premijeru imati u rujnu ove godine. 

Montažstrojeve audicije s početka devedesetih bile su pravi hit među srednjoškolskom i studentskom populacijom. Ovoga puta, međutim, hrvatsku nogometnu vrstu u projektu 'Srce moje kuca za nju' mogu zamijeniti i malo starije osobe, jer postoji samo jedan, zapravo dva uvjeta: poziv je upućen samo kandidatkinjama starijim od 16 godina. Od njih se očekuje samo da su spremne «ostaviti srce na terenu» i da su timske igračice. Šeparović se već nekoliko godina ne bavi plesom, niti se kazalište koje proizvodi više može zvati plesnim. Ipak, 'Srce moje kuca za nju' nastaje u koprodukciji Montažstroja i Plesnog studija Tala, pa je ovoga puta zaista riječ o plesnoj produkciji. Od kandidatkinja se traže koordinacijske sposobnosti i nešto izdržljivosti, a za sve ostalo pobrinut će se u sljedećih šest mjeseci koreografkinje i trenerice  Larisa Lipovac, Tamara Curić i Roberta Milevoj.

Oni koji o nogometu ne znaju previše, i dalje misle da je on zabava rezervirana za muškarce. Borut Šeparović zna da nije tako, jer najvažnija sporedna stvar na svijetu nije ostavila ravnodušnim ni takozvani nježniji spol. Međutim, nogomet se danas pretvorio u nešto drugo, i upravo to i jest jedan od osnovnih problema koje projekt 'Srce moje kuca za nju' planira otvoriti: «Nogomet je danas prije svega veliki posao i nije namijenjen isključivo muškoj publici. S televizijom i stadionima kakvi danas jesu, nogomet je postao obiteljska zabava. Zato se nećemo tući, nećemo divljati, i nećemo biti rasisti, i bit ćemo politički korektni – to su postulati nogometnog biznisa danas. I baš je zato zanimljivo da je hrvatska reprezentacija pobijedila englesku u trenutku kad nama to uopće nije trebalo, jer smo se već bili kvalificirali za Europsko prvenstvo. Takva pobjeda je više trebala, na primjer Rusima, iako se može čitati i drukčije: pobjeda je trebala tvrtki Ambro, a rezultat je na kraju ispao bolji za Nike.»

Legendarna utakmica u kojoj je Hrvatska pobijedila Englesku i to na Wembleyu i sama je dovoljno simbolična, ali njezina će umjetnička rekonstrukcija imati i druge, ne nužno samo pozitivne naboje. Simboliku će podržati i mjesto izvedbe, jer uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza, predstava 'Srce moje kuca za nju' bit će izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu. «Dinamov stadion bi bio prevelik. Reprezentirati sport u hramu sporta baš i nema smisla, dok reprezentirati sport i sve što s njim ide, u mjestu koje je hram hrvatske kulture čini mi se točnijim» - smatra Šeparović.

Osim nogometno-plesne predstave 'Srce moje kuca za nju', Borut Šeparović paralelno priprema još dva projekta. Prvi je svojevrsni nastavak 'T-formancea'  i kazališnog tematiziranja fenomena terorizma. Predstava s radnim naslovom «I fuck on the first date» govori, između ostaloga i o hrvatskom odjeku terorističkog vala, a premijeru ima vrlo skoro, 11. ožujka. Riječ je o vrlo ekskluzivnom događanju, jer planirano je samo pet repriza, uz visoke cijene ulaznica koje donose i posebne pogodnosti ili, drugim riječima VIP tretman. Pored toga, Šeparović s dvanaest izabranih mladića rođenih između 1991. i 1995. u Zagrebačkom kazalištu mladih za premijeru u studenom priprema predstavu prema motivima romana Borisa Dežulovića «Jebo sad hiljadu dinara». O tim, a i drugim projektima Boruta Šeparovića, kad se potpisuje kao Montažstroj ili kad izostavlja taj brend, izvijestit ćemo kad dođe vrijeme.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Srce moje kuca za nju - Borut Šeparović
Tko je hrvatska reprezentacija, pitaju se Šeparović i Frljić
Nogometna utakmica Hrvatska : Engleska iz 2007. na daskama HNK
GODIŠNJI PREGLED: Kazalište 2009.
Generacija 91.-95. - Borut Šeparović
Generacija 91.-95. – rat u Bosni očima današnjih klinaca
'Generacija 91.-95.' - nova predstava Boruta Šeparovića
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Perforacije - festival izvedbenih umjetnosti
Perforacije između performansa, kazališta i netradicionalnog

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici