Obilježeno neotvaranje Zagrebačkog plesnog centra

26.05.2009. Print | Pošalji link

Osim što može značiti i propagandna ili promidžbena poruka, kratica PP može, na primjer, stajati i umjesto Potemkinove patke.

Upravo takva prodana je, točnije, jako je se htjelo prodati, na navodnom otvorenju Zagrebačkog plesnog centra u Ilici. Ono što se mjesecima najavljivalo kao svečano otvorenje bilo je zapravo obilazak gradilišta, i to, kako ja istaknuo sveprisutni Milan Bandić, zadnji prije puštanja u pogon.

Igrokaz nije trebao samo njemu koji mora pobijediti dva puta, nego i zagrebačkoj kulturi, ili barem onom njezinom dijelu koji, kao Mirna Žagar, i dalje vjeruje da je ples Zagrebu u srcu, pa onda mora biti i u srcu Zagreba. Zato je navodno otvorenje Centra upriličeno baš na nekadašnji Dan mladosti, a ove godine i na prvi dan Tjedna suvremenog plesa.

To što su posjetiteljima ponuđeni građevinski šljemovi, što sa stropa vise žice sa živom strujom, dok su u garderobama montirani tuševi, ali još nema poda, a sam ulaz je još uvijek mjesecima daleko od funkcionalnog, nije previše zabrinjavalo gradsku kulturnu, i onu drugu, vlast. Milan je doduše stavio šljem jer ga je jedan od projektanata iz Studija 3LHD, Saša Begović, upozorio da je riječ o gradilištu, ali time farsa nije završena. Kao ni mogućnost da se radovi produže na sljedeću godinu, pa da se nastavi kvalitetna tradicija Tjedna plesa predstavljanja trenutnog stanja ZPC-a.

Bivše Kino Lika još uvijek, naime, nije Zagrebački plesni centar, iako mu sve više nalikuje. No, nije li tako već godinama? Čak i ako javnost, plesna i ona druga, pristane na sve odgode, i sve financijske, građevinske, proceduralne i ostale nejasnoće u procesu nastanka onoga što Centar jest u fizičkom i institucionalnom smislu, nije je trebalo izazivati spominjanjem otvorenja.

Kad je prevladala pamet, otvorenje je postalo obilazak, ali bilo je već prekasno. Riječ je o sindromu većem od samog problema Plesnog centra, koji se manifestira logikom da je, ne samo u nas, u predizborno vrijeme čaša uvijek polupuna, ili čak i gotovo puna. Tako je i Ilica 10 praktički završen projekt koji će, bude li sve po planu, plesna scena moći koristiti već, na primjer, 2012.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Platforma mladih koreografa u autoretrospektivnom izdanju
Platforma mladih koreografa 2009.
Boškarini i think-dance u Savičenti
Festival plesa i neverbalnog kazališta – 10. put
Umrla Pina Bausch
Počinje Tjedan suvremenog plesa
Tjedan suvremenog plesa 2009. - zaključak
Tjedan suvremenog plesa 2009. - izvještaj drugi
Gilles Jobin na Tjednu suvremenog plesa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici