'Knjiga mrtvih' – posveta prijateljima i(li) rekonstrukcija Kugla glumišta

18.06.2009. Print | Pošalji link

Kao svojevrsna najava ovogodišnjeg Eurokaza s temom Teatar i Smrt, jedna od njegovih koprodukcija ima svoju premijeru nekoliko dana ranije.

Ovogodišnje izdanje nekadašnjeg Festivala novog kazališta počinje 20. lipnja, ali «Knjiga mrtvih», predstava koju potpisuje, između ostalih, i Zlatko Burić Kićo, počinje već 18. lipnja u 21:30 u dvorištu Studentskog centra.

Kićo je jedan od pripadnika legendarnog Kugla glumišta, slobodne kazališne formacije koja je sedamdesetih utrla put domaćoj kazališnoj alternativi i uvelike je i definirala. Kasnija podjela na takozvanu meku i tvrdu frakciju ostavila je u ovoj drugoj Damira Bartola Indoša, dok je Zlatko Burić polako ali sigurno odlazio iz Hrvatske, pa je danas međunarodna zvijezda i jedan od protagonista srednjostrujaškog danskog kazališta, pa i filma. Međutim, od svojih korijena nikad nije odustao, te se prije nekoliko godina počeo vraćati i to najprije preko sudjelovanja u Indoševim predstavama kao što su „Vilovanje“ i „Zeleno, zeleno“. Bilo je samo pitanje trenutka kad će preuzeti i snažniju autorsku ulogu, pa „Knjiga mrtvih“ ne čudi.

Iz intimnog razgovora Zlatka Burića Kiće s Natašom Rajković, voditeljicom Kulture promjene SC-a, o dragim ljudima kojih više nema, nastala je ideja za „Knjigu mrtvih“, novu predstavu. Kako to već ide kad počne priča o umiranju, primjeri se počnu događati sami, a s njima i novi razlozi za bavljenje tom temom. Nedavno je umrla Dunja Koprolčec, jedna od starih Kuglašica, ali i Kićin otac, pa je predstava i neka vrsta posvete.  Predstava je naslov posudila od „Tibetanske knjige mrtvih“, poznate i pod izvornim naslovom «Bardo Thödol», duhovni tekst koji je svojevrsni nauk za dušu u tranziciji između smrti i ponovnog rađanja. No, za Kiću i ekipu koja u SC-u priprema predstavu „Knjiga mrtvih“, taj je tekst imao malo drukčije značenje od originalnog: «Nitko od nas nije budist, nismo uopće religiozni. Mislili smo da se ta knjiga može čitati i kao naputak o polusmrtima koje doživljavamo svakodnevno, ili uputa kako treba živjeti bez velikih drama, i bez velikog kazališta. U sitnim detaljima bismo trebali pokušati sačuvati bistrinu, snagu, i ljubav prema drugima.»

Iako se bavi poviješću, a djelomično i rekonstrukcijom nekadašnjih produkcija Kugle, „Knjiga mrtvih“ nije samo to, tvrdi Kićo, jer to nije ni trebala biti: «Kugla je bila i nestala je, a teatar ostaje u sjećanju i u energiji ljudi koji rade dalje, u njima živi ono što su prošli.»
Ipak, prostor SC-a bio je rodno i radno mjesto Kugle, pa zato ova predstava počinje u dvorištu a nastavlja se u Kinu SC. U tom autorskom projektu, koji zajednički potpisuju Zlatko Burić, Damir Bartol, Dragana Milutinović Didi i Tanja Vrvilo, sudjeluju nekadašnji članovi i suradnici Kugla glumišta, poput zbora Hede Gospodnetić, Dragana Pajića Paje ili scenografa Željka Zorice, kao i sadašnji pripadnici ansambla Teatra &TD, na primjer Suzana Brezovec i Dean Krivačić. Posebnost su padobranci poput Emila Matešića koji je davno, još kao početnik, surađivao s Kuglom, ili Marko Jastrevski, novi član zagrebačke plesno-performerske zajednice. Konačno, tu je i nekoliko gostiju koje je Burić skupio tijekom svoje međunarodne karijere – britanski glazbenik MC Jabber i danski skladatelj Henning Frimman.

Predstava je horizontalne strukture u kojoj redatelj, ukoliko uopće postoji, tek koordinator privatnih kaosa. Međutim, upravo je to bila i jedna od osnovnih poetičkih postavki takozvane alternative Kugla glumišta, za koju Zlatko Burić Kićo smatra da je i dalje ne samo moguća nego i poželjna. Ne samo domaćem kazalištu.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Kazalište 2009.
Eurokaz: Smrt kazališta ili kazalište smrti?
Još malo o smrti na Eurokazu 2009.
Knjiga mrtvih - Zlatko Burić Kićo
Eurokaz zbog kojeg će se na Mirogoju tražiti mjesto više
Eurokaz pleše (i) na Tuđmanovom grobu
'Knjiga mrtvih' uvod u Eurokaz koji tematizira teatar i smrt
U agoniji - Branko Brezovec
U agoniji – novo Brezovčevo čitanje Krleže
Krleža na Brezovčev način

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici