Perforacije između performansa, kazališta i netradicionalnog

24.09.2009. Print | Pošalji link

Piše li se performance ili performans?

Bilo je to ključno pitanje prije nekoliko godina, kad je mlada ekipa prijevodom nekad ključne studije RoseLee Goldberg o ovoj specifičnoj grani umjetnosti između likovne i dramske pokušala napokon Hrvatsku upisati u red kultura koje se prihvaćanjem performansa deklariraju kao moderne. I dalje, međutim, neki pišu ovako, a neki onako, pa čak i postoje oni koji i govore onako kako pišu, a pišu onako kako pišu Englezi. Bilo kako bilo, performansu u Hrvatskoj nije lako, iako paradoksalno, Hrvatska ima sasvim solidnu povijest u toj specifičnoj grani umjetnosti. Nezainteresiranost Sanje Iveković za prolazak Tita ispod njezinog prozora, ljubav koju je Tom Gotovac iskazao Zagrebu, ili nešto kasnije sve što si je radio Slaven Tolj, a danas između mnogih drugih, i Siniša Labrović ili Marko Marković, čine scenu koja u institucionalnim okvirima gotovo ni ne postoji.

Novi festival nazvan Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti, koji će se održati u Dubrovniku i Zagrebu od 25. do 30. rujna, namjerava promijeniti stvari u tom smislu, ili će to barem pokušati. Njegov je idejni začetnik i programski voditelj, selektor i sve ostalo kako to s domaćim festivalima ide, Zvonimir Dobrović čije ime s pravom svi najprije vežu uz festival Queer Zagreb. Da je performans također queer, ne treba sumnjati, pa kao što Queer želi mijenjati ustaljeni poredak, tako to žele i Perforacije jer su odgovor na dugogodišnje zanemarivanje izvaninstitucionalne kulturne scene u Zagrebu i Hrvatskoj. Žanrovski je program sastavljen od tradicionalnog performansa ili, uvjetno rečeno, performansa u užem smislu do netradicionalnog kazališta i plesa. 

U pet dana bit će izvedeno trideset naslova koje potpisuju autori najrazličitijih statusa, kao i «godina službe». Festival Perforacije, smatra Dobrović, ovakvim okupljanjem rasute i zato manje vidljive performerske scene, povećava njezinu prisutnost u javnosti, ali i konkretno, u smislu umjetničke proizvodnje, nadoknađuje propušteno. Dok u Europi srednja struja živi od toga da je margina, ili kako se još uvijek voli reći – alternativa, hrani mladim mesom, inovacijom i eksperimentom, u nas nije tako. Mainstream i dalje veliku većinu resursa drži za sebe, čak i bez obzira što performans kao umjetnost u Hrvatskoj uopće nije novost. No, u kazališnoj je kulturi Hrvatske on marginaliziran, te odgovarajuće financiran i na sve druge načine tretiran.  

U Hrvatskoj postoji nekoliko specijaliziranih festivala, ili smotri performera, na primjer u Osijeku, Varaždinu i Splitu, ali njihov je problem, prema Dobroviću, taj što su i previše zatvoreni u svoj sustav. Time zapravo odbijaju publiku i zatvaraju scenu, iako joj pomažu da barem donekle preživi. Perforacije će, naprotiv, pokušati nadići žanrove. To već u startu nije bio lak zadatak jer se i sami sudionici festivala čude onima za koje smatraju da su «s druge strane rijeke», pa kazalištarci ne žele likovnjake i obrnuto. Njihovim supostavljanjem se, međutim, otvaraju novi momenti estetike, prilike za suradnju i za supostojanje na istoj pozornici, smatraju u Perforacijama.

U Dubrovniku će se program održavati uglavnom u prostorima Lazareta, ionako spremnim na svakakve umjetničke zahvate, dok je zagrebački venue, očekivano, Studentski centar. Oba prostora su prirodni partneri ovog festivala, i jedini koji se opiru zakonima i nametnutim uzusima srednje struje.

U, uvjetno rečeno, kazališnom dijelu programa publika u Dubrovniku i Zagrebu moći će vidjeti radove u integralnom obliku, poput «Odmora od povijesti» Bacača Sjenki ili «Lige vremena» BAD Co., ali i rekonstrukcije, kakva je ona dvadeset godina stare predstave Branka Brezovca «So, so». Ivica Buljan ponovit će, ali na malo drukčiji način svoju «Noć zaustavljenu pred šumama», dok će «Sallingera» skratiti tek na duet Senke Bulić i Marka Mandića. Najzagonetniji je, barem u najavi, Borut Šeparović koji svoj «T -faktor»  najavljuje ovako: «Naučit ćeš pravila. Naučit ćeš znana pravila i prešutna pravila. Naučit ćeš pravila i njihove iznimke. Postati prilagođen član društva.».

Vlasti Delimar, Željku Zorici, Siniši Labroviću i drugima pridružit će se u programu Perforacija i poznati umjetnici iz regije, od Bugarina Ive Dimčeva, preko Dalije Aćin iz Beograda i mladih redatelja iz Makedonije, do članova slovenskog kolektiva Via negativa. Pored svih njih, Perforacije će u onom, uvjetno rečeno, manje kazališnom dijelu programa, predstaviti i neka nova imena do kojih se došlo putem natječaja. Festival nije mogao producirati svih sedamdesetak radova koliko ih je pristiglo, nego tek desetak koje su uz Dobrovića, birale Marta Kiš i Karla Pudar iz Kulture promjene SC-a. Među tim novim imenima su, na primjer, Petra Kovačić, Ksenija Kordić i Josip Horvat.

S obzirom da ima iskustva s organizacijom i uspostavljanjem festivala jer je nakon rada u Eurokazu pokrenuo i uspješno vodi također transžanrovski festival Queer Zagreb, Zvonimir Dobrović zna da za kvalitetni proizvod takvog tipa treba imati i takozvanog headlinera. Perforacije ga, međutim, nemaju što možda otežava «prodaju» festivala, ali naglašava programsku ideju okrupnjavanja scene iz Hrvatske i regije kao kolektiviteta koji time postaje vidljiviji. U tu svrhu stvorena je i mreža partnera, koja uključuje organizacije kao što su riječko Drugo more, ljubljanski Bunker, beogradska Stanica i Akto iz Bitole. Druga faza prepoznavanja dogodit će se tijekom samog festivala i, treba se nadati, nakon njega, jer na Perforacije dolazi desetak producenata i ravnatelja kazališta i sličnih produkcijskih kuća iz Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Perforacije - tjedan izvedbenih umjetnosti nova je zvijezda na festivalskom nebu Hrvatske i treba ga podržati unatoč tome što domaću kulturu optužuju, i optužujemo, da je festivalska.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Perforacije - festival izvedbenih umjetnosti
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Jedinstvo čeka toplije dane

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici