Gavelline večeri sanjaju postati regionalna smotra

16.10.2009. Print | Pošalji link

Od 17. pa sve do 31. listopada u Dramskom kazalištu Gavella s povremenim kraćim izletima u Hrvatsko narodno kazalište i Zagrebačko kazalište mladih, održat će se 24. Gavelline večeri.

Naizgled tek još jedan u nizu domaćih festivala, one su ipak drukčije po tome što su revitalizirane nakon ratne i poratne stanke, pa ako su u bivšoj državi željele okupiti dramskokazališnu produkciju onoga što je danas takozvana regija, sad su ograničene samo na hrvatsku, no, čini se, ne još dugo.

Osim reprezentativnog izbora domaćih uradaka, u svojoj novoj fazi Gavelline večeri donose i nekoliko ponekad i važnih gostovanja. Tako će biti i ove godine, kad ponovno dolazi beogradski Zvezdara Teatar s „Generalnom probom samoubojstva“, novim komadom čuvenog Dušana Kovačevića u njegovoj režiji te sarajevska inačica „Žabe“ Dubravka Mihanovića iz Kamernog Teatra, dok festival zatvara „Tartuffe“ Teatra Clasic iz rumunjskog Arada u režiji Dana Vasilea. Svoje inzistiranje na gostovanjima ravnatelj Dramskog kazališta Gavella, Darko Stazić, objasnio je time što mu je primarna želja bioa obogatiti festival i dodatnim «kazališnim uzbuđenjima» iz zemalja u okruženju, ali postoji i nešto veći plan. Oplemenjivanje festivala gostovanjima iz ne samo zemljopisno bliskih država za Stazića je «sondiranje terena» i osluškivanja reakcija na implicitno pitanje trebaju li Gavelline večeri postati regionalni festival, s obzirom da Hrvatskoj takav nedostaje. Odgovor ćemo još pričekati, ali ako on ovisi o produkcijama srpskih kazališta i načinu kako ih domaća publika prihvaća, Stazićeva ideja mogla bi komotno odmah krenuti u realizaciju. 

Glavni dio programa i ovogodišnjih Gavellinih večeri ipak su domaće predstave, koje je birala teatrologinja Tajana Gašparović. Iako ju je pravilo da u konkurenciju smiju ući samo predstave nastale u protekloj sezoni i one nastale izvan ljetnih manifestacija omelo u želji da u Zagreb ponovno dovede po aferi čuvene splitske „Bakhe“ Olivera Frljića, ona je ipak zadovoljna određenim pomacima koji ovaj festival osuvremenjuju. Naime, od ove godine na festivalu više ne postoji ograničenje broja izvaninstitucionalnih produkcija, kojih je dosad moglo biti samo tri. «To je važno zbog poplave festivala u kojoj treba postojati i jedan koji objedinjuje sve što se događa u hrvatskom dramskom kazalištu, a ovim su potezom Gavelline večeri tom idealu barem korak bliže.»

Iako je spomenuta mogućnost veseli, Tajana Gašparović za 24. Gavelline večeri izabrala je tek jednu izvaninstitucionalnu produkciju, „Evitu“ Kazališta Hotel Bulić u režiji Senke Bulić. Uz nju, ističe još tri predstave koje po njoj čine odmak od srednje struje – to su „Menažerija“ koju su u riječkom HKD Teatru prema Tennesseeju Williamsu složile Anica Tomić i Jelena Kovačić, zatim zaista izvanredni „Crnac“ prema prozi Tatjane Gromače u režiji Tomija Janežiča iz riječkog HNK, i, na kraju, „Ilijada 2001.“ Filipa Šovagovića. Svoju izborničku strategiju Tajana Gašparović objašnjava kao potragu za živim kazalištem, teatrom koji korespondira s trenutkom u kojem živimo, u kazališnom i u društvenom smislu.


Pored toga, želja joj je bila i da Gavelline večeri, kao još uvijek ograničene na hrvatsku dramsku proizvodnju, imaju i informativnu crtu. Zato je nastojala da više od polovice ponuđenih naslova nisu iz Zagreba, pa tako od ukupno 11 predstava njih čak šest dolazi iz Osijeka, Virovitice, Rijeke, Splita i Velike Gorice. Od McDonaghovog «Pillowmana» do Okruglićeve „Šokice“, od „Zločina i kazne“ do „Woyzecka“, nešto se na 24. Gavellinim večerima mora pogledati.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Generalna proba samoubistva - Dušan Kovačević
Gavelline večeri 2009.
Gavelline večeri sanjaju o promjenama
Posjetitelj - Ljiljana Todorović
Gavelline večeri - rezime

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici