Izlet Michala Viewegha u ozbiljnu književnost

08.05.2008. Print | Pošalji link

«Odgoj djevojaka u Češkoj» roman je koji je obilježio drugu polovicu devedesetih godina.

Bestseler s većinski pozitivnim kritikama svojega je autora, Čeha Michala Viewegha, učinio tada najvećom stranom književnom zvijezdom u Hrvata, barem dok se nisu pojavili Coelho i Dan Brown. U svakom slučaju, Viewegh se ispostavio kao savršeno ljetno štivo, posebno imponirajući hrvatskom čitateljstvu blagim češkim humorom, kakav je kod nas obožavan i u filmskom obliku.

Od tog vremena prošlo je desetak godina, za vrijeme kojih je Viewegh svake godine objavio po jednu knjigu, u međuvremenu došavši do dvadeset djela u svom opusu. Ipak, ova hiperprodukcija s vremenom je dovela do gubljenja interesa za njegove romane, pa je Viewegh odlučio promijeniti smjer i pisati ozbiljne knjige o ozbiljnim temama. Najnoviji izdanak te vrste jesu i «Anđeli naši svagdašnji», s temeljnom pričom bez krzmanja posuđenom od Petera Handkea i Wima Wendersa, odnosno njihova «Neba nad Berlinom». Riječ je, dakle, o četiri anđela koji prate troje ljudi na dan njihove smrti, usput komentirajući događanja i donoseći zaključke o svijetu i životu. 

Bez obzira na sve, Michal Viewegh još uvijek može privući čitateljsku publiku u Hrvatskoj, što je pokazalo i predstavljanje «Anđela naših svagdašnjih», održano u Profil Megastoreu u okviru petog Zagrebačkog sajma knjiga. Uz samog autora na promociji su sudjelovali još i njegov kolega Zoran Ferić, te književna kritičarka Jadranka Pintarić, koja je definirala osnovne karakteristike Vieweghova pisanja, a to su prvenstveno «njegova lakoća građenja uvjerljivosti likova, s vrlo malo elemenata, a i cik-cak konstrukcija priče, koja pak nimalo ne zbunjuje.»

Kada je riječ o protagonistima ovoga romana, dakle anđelima, Pintarić naglašava kako su oni predstavljeni na način koji odskače od uobičajene pop-kulturne ideje o bezlično-benevolentnim stvorenjima. Zoran Ferić primjetio je i specifične pripovjedačke postupke kojima Viewegh gradi svoju priču, stvarajući napetost izmjenom tona pripovijedanja. Istovremeno, Viewegh anđele pozicionira kao bića upoznata sa svime aktualnim, pa se oni tako sami opisuju kao forenzičarska ekipa, po uzoru na popularne TV-serije.

«Anđeli naši svagdašnji» roman su, unatoč fantastičnim elementima, usidren u stvarnosti, pa tako Viewegh čak određuje i konkretan datum radnje.  Sve to, pa čak i spominjanje serija poput CSI, učinjeno je jer je autor, kako sam kaže, htio izbjeći metafizičku napuhanost: «U ovom se romanu nisam htio baviti postojanjem Boga i davati na to odgovore. To bi bilo vrlo pretenciozno. Ovu sam knjigu postavio kao metaforu ljudskog života, u kojem je najvažnija stvar vrijeme. Život je vrlo konačan i svatko od nas ima ograničeno vrijeme trajanja, kao što likovi iz mojeg romana imaju još samo jedan dan, ali je svejedno i da im je ostala godina dana.»

Nastanak ovoga romana ipak pomalo iskače iz Vieweghovog uobičajenog procesa pisanja. Osnovna ideja došla mu je nakon ponude za pisanje libreta za mjuzikl, no stvari su krenule u drugom smjeru, kaže Viewegh: «Imao sam kostur priče pripremljen za jedan budući mjuzikl, a istovremeno sam pripremao grotesku o seksu, koja se trebala zvati 'Roman o muškarcima', no tada sam saznao kako mi je otac obolio od raka gušterače. Šest mjeseci nakon dijagnoze on je umro i tada nisam mogao pisati grotesku o seksu, a ovu priču sam imao spremnu.»

Vieweghova visoka produktivnost omogućila mu je da se pisanjem bavi profesionalno i da živi isključivo od njega. Ipak, češki kritičari ga zbog toga ne maze, dok se u Njemačkoj pak proglašava nasljednikom Milana Kundere. Nakon što je s ovim, ali i prethodnim romanom «Izvan igre», zaplovio malo ozbiljnijim književnim vodama, Viewegh se u međuvremenu vratio svojem prepoznatljivom lepršavom stilu i laganim temama, pa je objavio zbirku priča za djecu. Sada pak piše dugo pripremanu seksualnu grotesku o muškarcima, a dok ova šovinistička farsa ne bude objavljena i prevedena na hrvatski obožavatelji češke konformističke veselosti morat će utjehu potražiti u «Anđelima našim svagdašnjim», romanom pisanim baš za tu svrhu.

(G.D.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici