Izravni prijenosi iz Metropolitana u Lisinskom

09.01.2009. Print | Pošalji link

Fraza o "ljubiteljima opere i onima koji će to tek postati" ovih dana u Dvorani Lisinski dobiva i neke nove konotacije.

Naime, ne samo da će autor te krilatice Dražen Siriščević, po svemu sudeći, postati novim ravnateljem Lisinskog, nego je i sadašnji v.d. ravnatelj Tonči Bilić pokrenuo inicijativu koja kao da već prejudicira promjenu na čelnom mjestu Dvorane.

Konkretno, riječ je o novom ciklusu "Metropolitan u Lisinskom", koji je posvećen prikazivanju produkcija iz jedne od najvećih svjetskih opernih kuća. Doduše, u Lisinskom već sada postoji ciklus "Video klub", no ovo je ipak nešto bitno drukčije. Naime, ovi se događaji neće održavati u maloj, nego u velikoj dvorani, pri čemu neće biti riječ o snimkama, nego o izravnim prijenosima. Kako ističe Tonči Bilić, to su satelitski prijenosi u HD tehnologiji i dolby surroundu, tako da će se moći u potpunosti iskoristiti posljednjih godina nabavljena nova oprema za prijenos slike i zvuka, i to na jednom od najvećih kino-platna u regiji.

Njujorški Metropolitan već je niz godina na razne načine prisutan na europskom kulturnom tržištu. Naime, subotnje matineje, koje se, zbog vremenske razlike, zbivaju u europskim večernjim satima, relativno se redovito radijski prenose posredstvom Europske radijske unije. Projekt izravnih video prijenosa nešto je noviji i, premda je u dosta europskih gradova već prisutan od 2006., Zagreb se u njega uključio prilično brzo.

Pojedine dvorane koje otkupljuju izravne prijenose od Metropolitana, međutim, nemaju pravo izbora naslova koje će se prenositi, i u tom pogledu Lisinski nije iznimka. Ciklus počinje 10. siječnja 2009. Puccinijevom "Lastavicom", a u nastavku sezone neće biti osobite raznolikosti, s obzirom da je odreda riječ o talijanskim opernim naslovima. Konkretno, bit će to Puccinijeva "Madam Butterfly", Rossinijeva "Pepeljuga", Donizzettijeva "Lucia di Lamermoor", Bellinijeva "Mjesečarka" i Gluckov "Orfej i Euridika".

Premda je glazbena izvedba, naravno, glavni dio ovih prijenosa, ona nije i jedino što će biti ponuđeno posjetiteljima Lisinskog, jer će prije početka izvedbe i u stankama biti prikazivani Metropolitanovi promotivni materijali, te razgovori s izvođačima na pozornici, ali i u drugim prostorima te operne kuće, koji običnom posjetitelju inače nisu dostupni. Za praćenje tih priloga publika će se morati osloniti na vlastito poznavanje engleskog jezika, ali će zato tekstovi sâmih opera biti prevedeni na hrvatski, bilo u obliku titlova, bilo u popratnoj programskoj knjižici.

Naposljetku, ceremonijal ophođenja u koncertnoj dvorani ovdje će biti nešto drukčiji od uobičajenog. Naime, od publike se ipak neće očekivati da tri-četiri sata neprestano mirno sjedi na svojim mjestima. U stankama će se moći ostati u dvorani, ali i izaći iz nje, a, s obzirom na vrlo precizne termine, u dvorani će biti postavljen i displej na kojem će se odbrojavati vrijeme do početka narednog čina.

Prvi izravni prijenos iz njujorškog Metropolitana zakazan je za 10. siječnja 2009. Na programu je Puccinijeva "Lastavica", u kojoj solističku postavu predvodi najčuveniji pjevački, ali i privatni par u opernom svijetu – rumunjska sopranistica Angela Gheorghiu i francuski tenor Roberto Alagna. Prijenos počinje u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Ozbiljna glazba 2009.
Dvanaest zborova - Sergej Tanjejev
Koliko zaista košta održavanje orgulja u Lisinskom?
Nula viška u troškovniku održavanja orgulja KD Vatroslav Lisinski?
HRBA i Haydnova obljetnica
Stvaranje svijeta - Tonči Bilić
Lisinski dobio podobnog ravnatelja
Metropolitan u Lisinskom
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Dvorana Lisinski obnovila svoje orgulje

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici