Katarina Krpan svira vlastiti život

14.01.2010. Print | Pošalji link

Jedan je skladatelj napisao kompoziciju za jednu pijanisticu – naizgled, ni po čemu posebna vijest.

To da je njegovo ime Mladen Tarbuk, a njeno Katarina Krpan također, sâmo po sebi, nije ništa što bi ikoga čudilo. No, ako prethodno danim informacijama pridodamo i podatak da je to djelo ciklus od sedamdesetak minuta, onda je to već nešto vrijedno pozornosti. Naime, tako su vremenski glomazna glasovirska djela iznimna rijetkost i u svjetskim okvirima, a u Hrvatskoj je, po svoj prilici, riječ o presedanu.

Odabir Katarine Krpan za ovaj sve samo ne jednostavan zadatak nije slučajan. Naime, ona je glazbenica koja već godinama sustavno surađuje s hrvatskim skladateljima, često izvodeći, ali i praizvodeći njihova djela. To je, prema njenim riječima, i prednost i mana: "Mana može biti to što ne možete raditi štogod vam padne na pamet, nego vas skladatelj ipak usmjerava. S druge strane, prednost je što su mogućnosti pogrešaka i zabluda puno manje."

Činjenica da skladatelj unaprijed poznaje interpreta mogla bi navesti na pomisao da će svoju kompoziciju prilagoditi osobnosti i sposobnostima tog izvođača. No, Katarina Krpan, iz vlastitog iskustva, smatra da upravo to može dovesti do posebno teških zahtjeva: "Oni većinom znaju moje granice, ali, u konkretnom slučaju Mladena Tarbuka, moram reći da sam počašćena, jer ono što je napisao zahtijeva zaista veliko umijeće."

Tarbukova kompozicija "Kate's Kiss" je djelo pisano ne samo za Katarinu Krpan, nego i o njoj. Životni je ciklus ovdje prikazan u glazbenim slikama pet poljubaca – majke, oca, ljubavnika, djeteta i, naposljetku – smrti. A kako se ni na tako komprimiranoj razini čitav život ne može baš previše sažeti, skladatelj to nije ni pokušao učiniti. Pijanistica koja je i subjekt ovog djela, ali i objekt njegovog sadržaja, ističe da sve do praizvedbe u Puli ove jeseni gotovo uopće nije bila svjesna vremenskog trajanja skladbe: "Na neki način tih sat i deset minuta prođu u trenu, ali zahtijevaju vrlo veliku koncentraciju."

Osim čisto tehničkih zahtjeva, dodatan izazov u izvedbi Tarbukove skladbe predstavlja i činjenica da solistica u njoj treba publici prenijeti glazbene reference na vlastitu intimu: "To je ogoljavanje koje je potpuno – ta se kompozicija ne može svirati napola; dakle, ili je čovjek spreman poginuti za nju, ili je bolje da je se uopće ne prihvati." No, sâm Tarbuk umjetnici je otkrio da to nije samo njena, nego, na neki način, i njegova biografija, ali i biografija svakog čovjeka.

Uoči prve zagrebačke izvedbe Tarbukove skladbe "Kate's Kiss" 16. siječnja, Katarina Krpan istovremeno je zaokupljena još jednim ambicioznim projektom. Riječ je o snimanju autorskog CD-a još jednog hrvatskog skladatelja, koji ovih dana privlači pozornost javnosti u jednom posve drugom, izvanglazbenom kontekstu. Konkretno, na CD-u će biti snimljene sve skladbe za instrumente s tipkama Ive Josipovića. Projekt je osmišljen davno prije nego što se moglo i pretpostaviti da će skladatelj postati predsjednik Republike, no, sada su se i on i pijanistica našli u vremenskoj stisci, jer materijal treba snimiti prije nego što Josipovića posve preokupiraju nove, državničke dužnosti.

Posebno je pritom zanimljivo da će na tom CD-u, uz Katarinu Krpan, u jednoj skladbi za glasovir četveroručno zasvirati i sâm skladatelj-predsjednik. Ovaj posljednji podatak iznenadit će čak i glazbenike koji Josipovića dobro poznaju i kao svog kolegu. Naime, premda je u tim krugovima već nekoliko desetljeća prisutan kao skladatelj, dosad ga uglavnom nismo imali priliku upoznati i kao interpretativnog umjetnika. Upitana kakav je Josipović kao pijanist, Katarina Krpan daje kratak i jasan odgovor: "Ljudi bi se začudili, ali zbilja vrlo, vrlo dobar."

A dok predsjednika Republike ne čujemo na djelu kao izvođača pijanističkih radova, pozornost vraćamo na Katarinu Krpan. Ona će 16. siječnja u Hrvatskom glazbenom zavodu prvi put u Zagrebu odsvirati monumentalni ciklus "Kate's Kiss" Mladena Tarbuka. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Kate's kiss - Mladen Tarbuk / Katarina Krpan
Mladen Tarbuk posvetio kompoziciju Katarini Krpan
Milko Kelemen
Milko Kelemen: elektronska muzika ima još puno mogućnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici