Močvara se ponovno otvara!

21.05.2009. Print | Pošalji link

Prije nešto više od godinu dana, točnije 11. svibnja 2008., klub Močvara, zatvorio je svoja vrata.

Bio je to očajnički potez njegovih voditelja iz Udruženja za razvoj kulture, koji jednostavno nisu više željeli tolerirati, a time i legitimirati dugogodišnju shizofrenu politiku gradskih vlasti. One su, naime, sufinancirale program u Močvari, ali su istovremeno punih pet godina odbijale produžiti ugovor o najmu prostora kluba. No, kako ističe Kornel Šeper iz URK-a, čak ni to nije bio presudan razlog za zatvaranje. Naime, "u posljednjih se godinu dana rada Močvara desila potpuno suluda agresija Grada i gradonačelnika prema klubu i, općenito, nezavisnoj kulturnoj sceni. Događala su se razna podmetanja, klevetanja, pa i prijetnje da neće ostati ni "a" od alternativne kulture u Zagrebu, a Močvara je bila glavna meta svih tih napada." Zbog toga je URK odlučio zatvoriti Močvaru "sve dok se ne stvore uvjeti da klub bude ponovno otvoren i može raditi na nekim normalnim osnovama".

Pred zatvaranjem jednog od ključnih mjesta zagrebačke urbane kulture čak niti gradski vlastodršci nisu mogli zatvoriti oči, pa se tako vlast najednom odlučila za radikalan zaokret prema do jučer sustavno napadanom klubu. Grad je na vlastitu inicijativu renovirao dio prostora u bivšoj tvornici Jedinstvo, a potom je konačno povučen i potez koji je omogućio daljnji rad Močvare, i to u bitno normalnijim okolnostima od prijašnjih. Raspisan je natječaj za komercijalni zakup prostora, na kojem je URK pobijedio. Za mjesečnu najamninu od dvanaest tisuća kuna Močvara sada može raditi "sve ono što čini jedan klub, a to su kulturni programi, ali i ugostiteljska djelatnost u istom prostoru, i to za cijelo vrijeme trajanja programa, što je u nedavnoj prošlosti bilo osporavano".

Ipak, jedan dio ranije učinjene štete je nepopravljiv, s obzirom da je u Jedinstvu, osim URK-a, prije djelovao i niz drugih udruga, čiji su problemi tek djelomično riješeni. Ondje su, naime, ostali samo Močvara i Damir Bartol Indoš, dok se Attack, nakon višegodišnjeg lutanja, privremeno smjestio u Mediku, ali samo na rok od dvije godine. Ostatak Jedinstva ustupljen je, pak, Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade, ali zasad se još uvijek nisu stekla uvjeti da u toj funkciji i zaživi.

S obzirom na konačno riješene odnose između Grada i URK-a, Močvara će ponovno otvoriti svoja vrata publici. Pritom novi početak ne znači i odstupanje od ranije programske politike. Prema Kornelu Šeperu, misija je i dalje "voditi klub u kojem će se događati različiti sadržaji za vrlo različitu publiku, i u tom će se smislu u Močvari redovito održavati koncerti, slušaonice, kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe, književni programi i tribine".

Otvaranje kluba dogodit će se 21. svibnja 2009., točno 375 dana nakon zatvaranja. Sâm program otvaranja traje deset dana, unutar kojeg će biti predstavljeni svi sadržaji koji se inače događaju na mjesečnoj bazi. Bez obzira što je ovaj program pripremljen u rekordnom roku, unutar samo dva mjeseca koliko je proteklo od potpisivanja ugovora s Gradom, Močvara neće mirovati ni nakon desetodnevnog otvaranja. Zasad je sigurno da će klub biti otvoren barem do 21. srpnja, a postoji mogućnost da se radi i čitavo ljeto. Ako stanke i bude, neće biti dugačka, jer se s programima nastavlja već koncem kolovoza, dok s početkom jeseni kreće i novi ciklus radionica Močvarni laboratorij.

Močvaru 18. srpnja otvaraju Nežni Dalibor iz Srbije, slovenski We Can't Sleep At Night i zagrebački bendovi Cripple And Casino i Tobogan, a u sličnom će, ali i još raznolikijem toni proći i preostali dani desetodnevnog otvaranja. S obzirom da će Močvara raditi i nakon toga, Milanu Bandiću se, ako i osvoji još jedan gradonačelnički mandat, ipak neće ostvariti jedna od njegovih najvećih želja – da od alternativne kulture u Zagrebu ne ostane ni «a».

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagrebi!
David Icke na Zagrebi! Festivalu
Močavara u MULJ-u
Marko Marković je 'Samojed'
Marko Marković - o pijenju vlastite krvi i zarađivanju na samome sebi
Nakon dulje pauze, otvara se Močvara
Igor Hofbauer: I sam prošećem tu i tamo kroz svoj strip
Igor Hofbauer - «Prison stories»
Počinje još jedan Human Rights Film Festival
O genocidu i zločinima na Human Rights Film Festivalu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici