Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!

27.05.2009. Print | Pošalji link

Kao pravi socijaldemokrat, Milan Bandić uvijek se voli pozivati na demokraciju.

No, njegovo je poimanje demokracije često, blago rečeno, začudno. Pritom se ne treba ograničiti samo na njegov paradigmatski stav kako su građani svoje rekli na izborima, te kako sljedeću priliku da nešto kažu imaju na sljedećim izborima. Najnoviji primjer Bandićeve samovolje pokazao je, naime, da njegovo strpljenje prema onima koji "vježbaju demokraciju" ima vrlo jasne granice.

O čemu je riječ? Pravo na grad i Zelena akcija prije nekoliko su dana, u sklopu svoje akcije "Mutna", zakupili prostor za nekoliko jumbo plakata, te na njih prilijepili plakate s Bandićevom slikom i porukom "Djela govore: više od dvije milijarde kuna muljaža". Da je Bandić iole politički mudriji nego što jest, vidio bi u tome krasnu priliku da optuži jednu deklarativno nestranačku nevladinu inicijativu za agitiranje za jednog kandidata u drugom krugu lokalnih izbora. I bio bi u pravu, jer, ako se tim plakatima građane poziva na izbore i upućuje ih se za koga da ne glasuju, time se šalje i izravna poruka da trebaju glasati za točno određenog kandidata. Onog drugog.

No, umjesto toga, Bandić postupa na sebi svojstven način – djeluje skrovito, pod okriljem noći. Naime, sporni su plakati u noći s nedjelje na ponedjeljak prelijepljeni bijelim papirom. Pritom je očito kako nije bila riječ o spontanom ekscesu nekog nadobudnog partijskog aktivista – u tim slučajevima plakati se šaraju, trgaju ili preljepljuju drugim plakatima. Ovdje je, pak, riječ o nečemu što je bilo dobro organizirano i osmišljeno, što potvrđuju i neprimjetnost djelovanja i "urednost" realizacije. Nepoznat počinitelj, za kojeg u Pravu na grad sumnjaju da iza njega stoji sâm gradonačelnik, pritom je počinio i kazneno djelo, jer je uništen uredno plaćen oglasni prostor. I, naposljetku, stajao iza ovog događaja Milan Bandić ili netko drugi, zapravo je u konačnici napravio uslugu protukandidatu. Jer, ako je prvi plakat mogao i proći nezapaženo, cenzorska bjelina kojom je nadomješten jednostavno se ne može previdjeti. Je li se mogla predvidjeti, pitanje je na koje – znate odgovor.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
'Mutna' - flaširana voda s netaknutog vrela prevare
Ljuština aktivistima: Ja mogu proizvesti vodu, a vi samo mulj!
Forum Zagreb o gradskim trgovima
Što se događa s našim trgovima?
Akcija Pravo na grad u posjeti Kulmerovim dvorima i obitelji Todorić
Kulmerovi dvori - nekategorizirani hotel?!
O globalizaciji na izložbi 'Interzone'
'Interzone' - o globalizaciji u Galeriji Galženica

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici