Jedinstvo čeka toplije dane

23.09.2009. Print | Pošalji link

Kada je koncem prošle godine napokon i formalno osnovan Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, bila je to, ako ne još konkretna, onda barem velika simbolička pobjeda izvaninstitucionalne kulturne scene.

Jer, njegovo se osnivanje od gradskih vlasti tražilo već godinama, a svojim se potpisom na njega još prije pretprošlih izbora obvezao i gradonačelnik Milan Bandić. Naravno, ne treba sumnjati da je konačnom osnutku Centra pogodovalo i predizborno vrijeme, pa je upravo zbog toga i sada, nakon što su izbori prošli, potrebno zapitati što se u međuvremenu pomaknulo s polazišne skoro pa mrtve točke.

Ta točka sastojala se od dobivanja uredskog prostora u Ulici kneza Mislava, dodjeljivanja određenih sredstava za "hladni pogon", te obećanje o ustupanju na korištenje bivše tvornice Jedinstvo, kao i još nekoliko drugih prostora. I kada se već činilo da je priča o Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade ponovno pala u zaborav, oglasila se njegova ravnateljica Emina Višnić, koja je medije danas obavijestila o početku realizacije prvih programa u produkciji institucije kojoj je na čelu. No, za početak je ipak valjalo naglasiti da se ta ustanova bitno razlikuje od svih drugih gradskih ustanova u kulturi, i to ne samo zato što su je zajedno osnovali gradska vlast i civilni sektor. Naime, Centar "nema vlastito specifično programiranje, nego mu je svrha upravljanje gradskim prostorima za potrebe i programe organizacija, neformalnih grupa i umjetnika-pojedinaca".

Bez obzira što neće sâm stvarati vlastite sadržaje, nego samo osigurati produkcijske uvjete za projekte drugih aktera na nezavisnoj sceni, već je sada jasno kako će Centar pokrivati vrlo širok spektar kulturnih sadržaja, poput suvremene umjetnosti te socijalno angažiranih, interdisciplinarnih i interkulturalnih programa. K tome, s obzirom da će sve organizacije prostore dobiti besplatno, insistirat će se na nekomercijalnosti programa.

Kako sve do prije par tjedana Centar formalno nije raspolagao niti jednim prostorom, osim vlastitog ureda, nije bilo moguće niti organizirati konkretne programe. No, to ne znači da se besposličarilo, jer je to vrijeme iskorišteno da se usustavi procedura dodjeljivanja pojedinih prostora u onom trenutku kada oni budu dani Centru na raspolaganje. Njome se, prema Emini Višnić, "izbjegava arbitrarnost odlučivanja, i to jasnim definiranjem područja djelovanja i tipova programa".

Uvjeti za realizaciju konkretnih programa stekli su se, međutim, tek 21. kolovoza, kada je Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i formalno postao korisnikom prostora Jedinstva. No, usprkos obećanjima, Grad još nije investirao u ventilaciju i grijanje, a sve što je već uređeno napravljeno je što ulaganjima s nezavisne scene, što iz budžeta za "hladni pogon" Centra.

I premda su Centru već obećani još neki prostori, poput bivše Uljare, pozitivnih pomaka, barem zasad - nema. Sadašnji vlasnik Uljare najavio je njenu prodaju, a Grad, premda neslužbeno, tvrdi da će kupiti taj prostor. Također, predlagalo se i da se neki od đačkih domova prenamjeni za rezidencijalne razmjene, no niti o tome zasad nema nikakvih novih informacija.

U konačnici se, zapravo, gotovo ništa nije promijenilo, jer se nezavisna scena koristila Jedinstvom i prije negoli je taj prostor i formalno dan na upravljanje Centru. Moglo bi se, naravno, reći da je bolje išta nego ništa, ali Emina Višnić ističe kako Jedinstvo ni približno ne može zadovoljiti sve potrebe programa koji će se organizirati preko Centra. Jer, "s ovakvim se jednim jedinim prostorom, i to u ovakvim uvjetima, ne može ispuniti funkcija Centra, jer je potpuno nemoguće ostvarivati zadatke bavljenja rezidencijalnim programima i organiziranja informacijskog centra za nezavisnu kulturu i mlade, a nema prostora ni za edukacijsko-istraživačke programe".

Da situacija bude još i gora, čak se ni Jedinstvo neće moći koristiti tijekom cijele godine, s obzirom da grijanja tamo zasad još nema. Upravo zbog toga, u Centru su odlučili ne raditi neko svečano otvaranje dvorane Jedinstva, jer se ta svečanost, prema Emini Višnić, "čuva za trenutak kad će Jedinstvo biti novo, preuređeno i opremljeno, što bi se trebalo dogoditi tijekom iduće godine".

Dok se to ne dogodi, Jedinstvo ovih dana i bez formalnog ceremonijala otvara svoja vrata. Čast nesvečanog otvaranja pripala je zatvaranju Platforme mladih koreografa s gostovanjem australske koreografkinje Rosalind Crisp 27. rujna. Već dan kasnije u isti prostor ulaze festival Perforacije i BAC.Co. s predstavom "Liga vremena", a do konca listopada Jedinstvo će udomiti još i UrbanFestival, predstavu "Dubi plavi brod sjena plovi" Dragana Pajića Paje, te izložbu "Device Art" udruge Kontejner. Nakon toga, program će morati biti više-manje obustavljen, sve do nekih toplijih vremena - i u doslovnom i u prenesenom smislu.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Exit Europe u potrazi za novim geografijama kulture
EXIT EUROPE - Nove geografije kulture
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Nakon dulje pauze, otvara se Močvara
Močvara se ponovno otvara!
Ima li nezavisna kultura šanse?
Nezavisna kulturna scena izborila pobjedu?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici